Jan Pirk: V poslední době se více setkáváme s komplikacemi, které jsme před pandemií už nevídali

28. května 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Kardiochirurg Jan Pirk. (Foto: Frekvence 1)

Muž který za svou kariéru udělal přes 10 000 řezů skalpelem a viděl 7 000 srdcí. Přednosta IKEM, kardiochirurg Jan Pirk v rozhovoru pro Frekvenci 1 prozradil, proč k poslednímu červnu opouští místo přednosty IKEM, jak se projevila pandemie koronaviru v kardiovaskulárních onemocněních. A jak můžeme těmto onemocnění, která postihují ročně mnoho Čechů předcházet.

K 30. červnu skončí Jan Pirk ve funkci přednosty Kardiocentra IKEM. “Pan ředitel cítil potřebu mě odvolat z funkce, protože chtěl mít někoho mladšího při výstavbě nového baráku. On má na to plné právo. Takže já jsem s tím souhlasil, protože ctím zákony,” uvedl. Do důchodu se ale rozhodně nechystá. Budu stále operovat na plný úvazek, vrátím se na kliniku a budu jako chirurg,” dodal lékař.

Kardiochirurg během pandemie pocítil, že někteří pacienti své zdraví zanedbali. Skutečně jsem viděl, takové ty nejzávažnější komplikace zanedbaného infarktu myokardu, jako je třeba prasknutí volné stěny levé komory nebo mezikomorové přepážky, což byly komplikace, které jsme v posledních letech s tou moderní léčbou infarktu prakticky neviděli a teď jsme je zase začali vídat,” popisuje Pirk. Doufá, že se již více vrátíme do normálu. Myslím si, že je čas, abychom přestali to onemocnění démonizovat, protože jsou zanedbaná mnohem smrtelnější onemocnění jako zhoubné nádory, které byly vysloveně v tom roce zanedbané a teďka tím zanedbaným, stálým testováním všech lidí, pojišťovnám dojdou peníze a mám obavu, že nebudeme moci dohnat léčbu těchto onemocnění,” doplnil.

Pokud chceme výrazně předejít kardiovaskulárnímu onemocnění měli bychom se vyvarovat nezdravých věcí. “Jako je kouření, přejídání a hlavně nedostatek pohybu,” říká lékař. Dobrou prevencí je běh či jízda na kole. Člověk je pohybující se součást živé přírody, má se hýbat, nemá jezdit výtahem, má běhat po schodech a hlavně má běhat,” uvedl na závěr Pirk.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme