Roman Prymula: Kvůli hrozbě indické mutace zvažujeme očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu

27. května 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Exministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula. (Foto: Frekvence 1)

Pandemie koronaviru postupně slábne. Užijeme si léto úplně bez respirátorů? Proč se začíná zvažovat i třetí dávka očkování proti covidu-19? Jak hodnotí rok epidemie zpětně? To prozradil pro Frekvenci 1 exministr zdravotnictví a epidemiolog Roman Prymula.

Blíží se léto, a tak veřejnost zajímá, zda ve vnitřních prostorech budeme moci odložit ochranu dýchacích cest. Podle epidemiologa Romana Prymuly se nesmí nic uspěchat. “S těmi rouškami bych byl trochu obezřetný. Samozřejmě v zevním prostoru už roušky určitě odložíme, ve vnitřních prostorech bychom měli říci kde, protože úplně plošně bych si to zatím nedovolil,” popisuje. Má totiž obavy ze zavlečení indické mutace do Česka. “Ta se šíři přeci jen rychleji a způsobuje vrásky nejen u nás, ale i v řadě dalších zemích,” dodal.

Z toho důvodu se začíná zvažovat očkování třetí dávkou vakcíny proti covidu-19. “Protilátky tvoří jakýsi koktejl. Není to jedna protilátka, ale je to směs 20 protilátek a pokud tady máme tu původní variantu viru, tak prakticky všechny z nich jsou účinné, ale pokud se setkáme s mutacemi, tak tam část těch protilátek funkčních není a ukazuje se, že při nízké hladině protilátek po očkování, tato nemusí stačit,” uvedl exministr zdravotnictví. Odstup mezi třetí a druhou dávkou by měl být zhruba rok. “Hlavním důvodem je, abychom měli dostatek protilátek proti různým mutacím a abychom měli adekvátně posílenou buněčnou imunitu,” doplnil.

Prymula také zpětně přiznal, že vláda v pandemii selhala ve dvou kritických okamžicích. “Po létě nás naše lehkomyslnost stála první velký objem zbytečně zemřelých a i když se podařilo tu vlnu ubrzdit, tak to chtělo vydržet. My jsme ale nevydrželi a pustili to před Vánoci, a pak tady byla vlna, která byla skutečně nad limitem našich kapacit a dostali jsme se na první místo na světě v počtu zemřelých,” řekl.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme