Je to už harašení? Firmy by mohly zakázat podání ruky

25. dubna 2019·Životní styl·Karolína Stránská

Hnutí #MeToo se kromě filmového byznysu dotklo také prostředí korporátních objektů. To, co se dřív přecházelo, či tolerovalo, může být dnes považování za harašení. Co třeba obyčejný podání ruky?

Zaměstnanci by mohli zvážit zakázaní podávání rukou na základě nových pravidel ohledně fyzického kontaktu na pracovišti. Aby se tak vyhnuli nedorozumění ohledně toho, jaký dotyk je přijatelný a jaký už ne, nabízí se řešení zakázat kontakt veškerý. V nedávné studii pracovního serveru Total jobs vyšlo najevo, že tři ze čtyř lidí by preferovali totální zákaz jakéhokoliv fyzického kontaktu na pracovišti.

Kate Palmer, konzultantka HR, řekla deníku Metro, že někteří zaměstnavatelé možná zváží, že ve firmě zakážou jakýkoliv kontakt. Otázkou je, zda to už nezachází příliš daleko, vždy jde totiž o kontext. “Je už za hranou podat někomu ruku? Zaměstnavatelé pak možná zakážou vše, aby nevznikala šedá oblast. Určitě to ale eliminuje veškerou náklonnost, což je škoda.”

Hnutí MeToo podle Kate Palmer také donutilo firmy přemýšlet o tom, jak se na pracovišti vyvarovat harašení a obtěžování.

Životní styl - další články

Doporučujeme