Je to vůbec čokoláda? Pozor na falešné velikonoční zajíčky

Velikonoce se blíží a nimi i zvýšený prodej čokoládových figurek nebo vajíček. Za opravdovou čokoládu si musí zákazník připlatit. Pokud si však vystačí s nízkým podílem kakaové sušiny, pak si vybírá mezi těmi levnějšími výrobky. Jenže ty občas nesplňují ani základní kritéria, aby se mohly nazývat čokoládou.

Aby si zákazník koupil výrobek, který se může nazývat čokoládou, musí se podívat na jeho složení. Někteří výrobci totiž spoléhají na to, že běžný spotřebitel složení výrobku nezkoumá. Proto se v obchodech vyskytují i výrobky s přívlastkem čokoládový/čokoládové, aniž by to byla pravda.

Takovéto pochybení zjistil při běžné kontrole spotřebitelský měsíčník dTest, který zakoupil čokoládové figurky a porovnal jejich složení. Druhy čokolády popisuje cukrovinková vyhláška, která určuje, kolik kakaové sušiny by mělo být v mléčné a hořké čokoládě, jaké množství mléčné sušiny musí obsahovat mléčná a bílá čokoláda. Ve složení lze nalézt i  podíl cukru a mléčné složky.

Na co si dát pozor?

Zákazník by měl zpozornět, pokud na pultech uvidí výrobek s názvem jako kakaová pochoutka nebo kakaová poleva, což jsou s největší pravděpodobností pouze náhražky čokolády. Pokud výrobek obsahuje správné minimální množství jistých složek, pak se většinou pyšní pojmem čokoláda v samotném názvu.

Průzkum dTestu se zaměřil na dvě figurky čokoládového zajíčka, na kterých důkladně ukázal, jak se orientovat ve složení cukrovinek. Velký 60gramový zajíc stál 14,90 Kč. “Velikonoční kolekce” o celkové hmotnosti 80 gramů, která obsahovala 30gramového zajíce, stála 20,90 Kč. U většího zajíce bylo jasné, že se jednalo o čokoládu. Menší zajíc však byl označen pod kakaovo-mléčným výrobkem bez náplně. Co se týká složení, pak byl na prvním místě u obou cukrovinek cukr. Druhá složka byla však rozhodující, protože u nečokoládového zajíčka byl přítomen palmový tuk.

Větší figurka deklarovala, že obsahuje nejméně 30 % kakaové sušiny, proto se jednalo o čokoládu. V případě menšího zajíce o čokoládu nejde, protože obsahuje pouze 4,8 % kakaového prášku a chybí i kakaové máslo.

Jak se pozná čokoláda?

Podle vyhlášky by mléčná čokoláda měla obsahovat nejméně 25 % kakaové sušiny a 3,5 % mléčného tuku. Pokud narazíte na pojem „extra“, pak tím je označena mléčná čokoláda s minimálně 30% podílem celkové kakaové sušiny, 18 % mléčné sušiny a 4,5 % mléčného tuku.

Hořká čokoláda musí obsahovat nejméně 35 % kakaové sušiny a “extra” výrobek pak nejméně 43 %.

U bílé čokolády je to trochu jiné, protože neobsahuje kakaovou sušinu. Musí však být složena nejméně z 20% kakaového másla, mléka nebo mléčných výrobků (minimálně 14 % mléčné sušiny) a cukru.