Jedeme na hory: Kdy koupit vlastní lyže a kdy je výhodnější jen půjčování?

14. února 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Pokud patříte mezi fanoušky lyžování, možná už jste přemýšleli nad tím, zda se víc vyplatí pořídit si vlastní výbavu, a nebo si jen v případě potřeby všechno přímo na místě bez starostí půjčit. Jak už to tak bývá, obě možnosti mají svá pro i proti. Co je výhodnější právě pro vás?

Náklady na pořízení

Nejprve je třeba si uvědomit, kolik by stálo pořízení vlastního vybavení. Za dětský set sjezdových lyží a vázání zaplatíte 3 až 5 tisíc, za ten pro dospělého ještě o něco více. Pokud vsadíte na výbavu pro pokročilé, dostanete se až k 10 tisícům a pokud máte zájem o sportovní vybavení, vyšplhá se cena až k patnácti. Je také třeba počítat s tím, že děti rychle rostou a výbavu si proto zřejmě moc dlouho neužijí.

Vlastní lyže je potřeba někde uskladnit, přepravit, občas navoskovat, nabrousit či uhladit. Péče v servisu obvykle vyjde na několik stokorun v závislosti na tom, co je všechno potřeba udělat, jak jsou lyže dlouhé a jaké jsou sazby konkrétního servisu.

Naproti tomu v případě, že si vybavení vždy jen půjčíte, vám tyto starosti odpadnou. Sportovní náčiní poskytují půjčovny ve skvěle udržovaném stavu, perfektně seřízené a mnohdy se jedná o nové a kvalitní modely. Půjčovny by vám o stavu výbavy měly poskytnout i potvrzení.

Cena za půjčení

Půjčovny nabízejí širokou škálu možností. Spousta z nich nabízí zajistit si vybavení online, takže po příjezdu na místo máte již všechno zajištěné. Můžete si také vyzkoušet různé typy a zjistit tak, co vám vyhovuje nejvíce, než zainvestujete do vlastního vybavení.

V půjčovnách najdete navíc jak vybavení pro začátečníky, tak pro pokročilé, a nezřídka i velmi kvalitní kusy pro ty nejnáročnější. Od toho, o jaké zboží máme zájem, se potom odvíjí také cena.

Některé půjčovny po zákaznících vyžadují vratnou zálohu, která může dosáhnout 1000 až 4000 korun podle hodnoty zapůjčené výbavy. Jinde se však stačí prokázat dokladem totožnosti. Ceny v půjčovnách ve městech jsou o něco příznivější, než ty v půjčovnách přímo na horách. Z místa bydliště byste potom však vybavení museli dopravit do cíle sami.

Vyplatí se také rozmyslet si, na jak dlouho si lyže chcete půjčit. Zatímco jeden den vás obvykle vyjde na 250 – 400 korun, za víkend zaplatíte kolem pětistovky, za týden zhruba 1200 korun a za celou sezónu 2000 až 3000 korun. Ceny za dětskou výbavu jsou o něco nižší.

Zprávy - další články

Doporučujeme