Jedeme na hory: Kdy by se měly děti začít učit lyžovat?

11. února 2019·Životní styl·Karolína Stránská

Zájem rodičů o víkendové lyžařské kurzy pro děti je v posledních letech přibližně stejný. Roste ale poptávka po individuální výuce. Rodiče raději zaplatí více peněz a chtějí mít pro potomka vlastního instruktora. Ustupují od výuky vlastními silami a trvá odklon od snowboardů. V kurzech se objevují i malé tříleté děti.

“Rodiče raději svěří dítě do lyžařské školy, cože je velmi správná věc protože se opravdu naučí víc než s rodiči,” uvedl Vladimír Kasík, ředitel největšího lyžařského areálu v kraji, Ski&Bike Špičák. Podle něj mají někteří rodiče pocit, že když dítě začne chodit, tak už by mělo lyžovat. “Jsme samozřejmě schopni se o něj postarat, aby si začalo hrát a bylo mu to příjemné, ale rozumný věk na začátek je pět až šest let,” řekl. Odklon od snowboardů je podle Kasíka setrvalým stavem. Hrubým odhadem je v areálu poměr snowboardistů k lyžařům 1:5.

Lidé si mohou objednat čas, dobu i instruktora a říct, co chtějí naučit. Areál nabízí také lekce snowboardingu, běžeckého lyžování, průvodcování na sněžnicích, i zdokonalování pro dobré lyžaře, kteří se chtějí třeba naučit jízdu v brankách. Jsme schopni ušít lekce na míru, řekl.

Na začátku je vhodné začít s krátkými úseky zhruba od 30 minut do jedné hodiny, se staršími dětmi budete moci dobu tréninku protáhnout, schodují se lektoři ze zahraničních středisek. Když jsou děti malé, velice rychle je jim zima. I když třeba tvrdí, že žízeň nemají, dávejte jim často napít. Vzduch na horách je totiž mnohem sušší.

Vzhledem k tomu, jak rychle děti rostou, nevyplatí se hned ze začátku investovat do nové výbavy.

O celosezonní půjčování lyží mají zájem hlavně rodiny s dětmi. “Je to jednoznačný trend několika posledních let. Pro zákazníky zejména s dětmi, které rychle rostou, je to velmi pohodlné a praktické řešení. Standardně nabízíme možnost bezplatné obměny výbavy v průběhu sezóny za větší nebo delší,” uvedl Lukáš Princ ze Ski a bike centra Radotín.

Životní styl - další články

Doporučujeme