Jiří Pehe: Problémem české demokracie je malá komunikační schopnost naší politiky

16. listopadu 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Politolog Jiří Pehe. (Foto: ČTK)

Ve středu 17. listopadu Česká republika oslaví 32 let od Sametové revoluce. Jedná se o den, kdy v naší zemi spadla železná opona a výrazně se začaly opět přepisovat dějiny. Všichni toužili po svobodě a demokracii. Teď ji tady máme. Jak to hodnotí politolog Jiří Pehe? Ztotožňuje se s pochybnostmi, které ve společnosti panují a změnil by něco? To prozradil v pondělním Press klubu.

V ČR zažíváme přirozený vývoj

Podle Peheho jsme rozhodně svobodná země. U hrdosti si moc jistý není. Panuje tu poměrně značná míra skepse v určitých částech společnosti vůči polistopadovému vývoji a našemu národnímu zakotvení,” popisuje politolog a dodává, že se s polistopadovými pochybnostmi neztotožňuje.

“Myslím si, že to, co jsme za posledních 32 let zažili je poměrně přirozený vývoj, kdy se společnost, která zažila více než čtyři desetiletí v autoritářském systému, postupně učila žít ve svobodě a otevřeném evropském kontextu,” uvádí s tím, že sice se to občas neobešlo bez drobných karambolů, ale ve výsledku je na tom Česká republika poměrně dobře. “To potvrdily ty poslední volby,” doplnil Pehe.

Komunikační schopnost české politiky je problém

Změnit by se měl způsob, jakým politici vysvětlují občanům některé věci. Komunikační schopnost české politiky je poněkud pozadu,” popisuje politolog. Podle něj mnoho talentovaných lidí uteklo z politiky do businessu a médií. To se projevuje tím, že politici často předvádějí to, co se nazývá nízká politická kultura.” Mělo by se změnit například vysvětlení smyslu členství ČR v Evropské unii nebo určité demokratické principy. “Musíme brát v úvahu, že demokracie nejsou jenom instituce a mechanismy, ale jde také o tu masu demokratů,” dodal na závěr Pehe.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme