Julie Růžičková: Šikana je v práci brána jako účinný nástroj pomsty

14. února 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Redakce

Julie Růžičková (Foto: Frekvence 1)

Poslední průzkumy upozorňují na to, že v současnosti přibývá šikany na pracovišti. Za jejím nárůstem může stát i větší tlak firem na zaměstnance v době koronavirové krize. Pro ty, kteří se stávají oběťmi, to může mít dalekosáhlé následky na jejich zdraví. Jak se člověk může bránit bossingu na pracovišti? O tom hovořil v Pressklubu Frekvence 1 moderátor Luboš Procházka s expertkou na šikanu Julií Růžičkovou.

Šikana je sice více vnímaná jako negativní jev v dětském kolektivu, ale často se odehrává i ve světě dospělých. “Jsou některé sféry, kde se projevuje velmi výrazně. Co se týká bossingu, ten jde až na hranici psychického týrání ze strany nadřízeného k podřízenému. Je to opravdu vytrvalý tlak. Nejde pouze o jednorázový konflikt. Šéf zaměstnance hystericky seřve a to záměrně před lidmi, pokládá jim telefony nebo zatajuje informace, aby v práci nemohli dělat nic dobře. Jsou případy, které vedly až k dokonaným sebevraždám,” uvedla zakladatelka Nadace Filantia Julie Růžičková, která se zabývá vztahy na pracovišti.

Bossingu je teď víc

Některé studie poukazují na to, že se šikana objevuje na pracovišti častěji než tomu bylo v minulosti. “My jsme v listopadu loňského roku realizovali průzkum a dotazovali jsme se tisíce respondentů, což je vysoký vzorek. 30 % zaměstnanců uvedlo, že se aktuálně s šikanou setkávají. Je to značný nárůst od posledního průzkumu, který byl realizovaný v roce 2015,” dodala. Experti mají obavy i z ekonomického tlaku a zpráv z médií, které mohou vyvolávat paniku. Lidé se pak budou kvůli koronaviru bát o práci a myslím si, že manažeři toho mohou zneužít,” řekla bojovnice proti bossingu Julie Růžičková.

Jak se ubránit šikaně  v práci?

Důvody šikany jsou podle Julie Růžičkové často přízemní, lidé si závidí nebo se mohou mstít. Když se stane člověk obětí šikany, měl by ji řešit pozvolnou metodou, určitě bych se pokusila o to nejprve sama. Pokud nepomůže rozhovor, oslovila bych jednoznačně kolegy, kteří mají sféru vlivu, tedy personalisty,” řekla expertka, která má s patologickým jevem na pracovišti vlastní zkušenost, právě ta ji dovedla až k založení Nadace Filantia.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme