Jak si užít Valentýna, pokud jste zrovna bez partnera? Vyznejte lásku sami sobě

11. února 2021·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Když se v kalendáři objeví datum 14. února, většinu z nás ihned napadne, že jde o svátek všech zamilovaných. Jak si ale Valentýna užít, i když zrovna žádnou drahou polovičku nemáte? Rozhodně nepropadejte smutkům ani panice a raději vyznejte lásku sami sobě. 

Po lásce touží asi každý, mnoho lidí ale zapomíná, že je potřeba věnovat ji také sám sobě. Ne nadarmo se říká, že nejprve musí člověk milovat sebe samotného, a teprve potom je schopný skutečně milovat ostatní. Sami na sebe jsme často přísní, jsme k sobě nepřátelští a řada z nás na svou hlavu klade nesmyslně vysoké nároky.

Stejně jako každý vztah, i ten, který máme sami k sobě potřebuje péči. Zkuste se proto namísto ostatním o letošního Valentýna věnovat sami sobě a rozmazlovat se úplně stejně, jako byste rozmazlovali svou drahou polovičku.

Udělejte si radost

Někteří lidé neváhají za ostatní utratit i poslední pětník, sami sobě by ale pomalu nekoupili ani to, co skutečně potřebují. Protože ale o letošní svátek lásky oslavujete sami sebe, zkuste se od toho na chvíli odpoutat. Udělejte něco, po čem opravdu tužíte. Ať už je to pořízení páru nových bot, shlédnutí nového seriálu, na který jste se těšili a ne a ne si na něj udělat čas, nebo otevření lahve vína, kterou jste si šetřili na speciální příležitost. Zasloužíte si rozmazlování!

Spojte se s přáteli

Být na Valentýna sám může v někom vyvolat pocity osamělosti. Vidět na každém kroku šťastné páry těm nezadaným jenom připomíná, co oni nemají. A pokud nejste single dobrovolně, může vás to psychicky trochu zasáhnout. Myšlenky na to, co je s vámi špatně, proč si stále vybíráte nevhodné partnery a podobně si ale nechte na sezení u terapeuta nebo hloubavé večery s přáteli. Manželství na celý život je dnes už spíše vzácné a tak se drtivé většině z nás zkrátka stane, že jsme v určitém období svého života bez partnera.

Jakékoli chmury nejlépe zaženete s přáteli. Ti vám připomenou, jak jste úžasní, že máte spoustu skvělých vlastností, kvůli kterým vás milují, a že toho máte za sebou hodně, na co můžete být pyšní. Ačkoli se setkávání v současné době nedoporučuje, rozhodně si alespoň zavolejte nebo se spojte přes videohovor.

Postarejte se o sebe

Mnoho z nás zapomíná na to, že abychom se cítili dobře, je nutné se o sebe také dobře postarat. V každodenním životě je velmi snadné odložit věci, které nespadají do kategorie povinností. Péče o sebe samotného je ale ve skutečnosti extrémně důležitá. Dopřejte si dobré jídlo, věnujte pozornost svému pitnému režimu, protáhněte se, odpočiňte si ve vaně a pamatujte na to, že to děláte sami pro sebe a že si zasloužíte jen to nejlepší. Uvidíte, že se hned budete cítit lépe. Je skvělé postarat se o druhé, nesmíme ale zapomínat ani sami na sebe.

Životní styl - další články

Doporučujeme