Klára Long Slámová: V politice by nikdo neměl být kvůli mocenským zájmům, ale kvůli lidem

4. června 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Právnička Klára Long Slámová. (Foto: Frekvence 1)

Žena, která obhajovala a stála za nejznámějším vězněm Jiřím Kájinkem. Žena, které není osud České republiky lhostejný a rozhodla se kandidovat v prezidentských volbách. Co ji k tomu vedlo? V rozhovoru pro Frekvenci 1 to prozradila právnička Klára Long Slámová.

Jsem člověk, který když se pro něco rozhodne, tak do toho jde a ke svému rozhodnutí nepotřebuji příliš dlouhé přemýšlení. Nemyslím si, že by funkce prezidenta republiky, která je velmi vážná a nese s sebou obrovskou odpovědnost vůči občanům, měla být o nějaké taktice,” uvedla Klára Long Slámová. Své rozhodnutí by měl člověk podle právničky uskutečnit a ne nad ním jen přemýšlet.

Také nesouhlasí s tím, co se aktuálně v naší zemi děje. To byl jeden z impulsů, který ji dovedl k tomu, že chce kandidovat na Hrad. Kauza Vrbětice je jedna z posledních kapek, kterou jsem schopná tolerovat vůči lidem v tomhle státě,” dodala. Politici by podle ní neměli být v politice kvůli mocenským zájmům, ale kvůli lidem. “Podívejme se na ty strany, kdo je vede, kteří z těch představitelů stran jsou schopni oslovit značnou část veřejnosti. Oni tam nesmí být za sebe nebo za nějaké své politické a mocenské zájmy, oni tam musí být za lidi,” uvedla Slámová. Pokud politici chtějí, aby lidé dodržovali nastavená pravidla, tak by podle ní měli nejprve začít u sebe a nést plnou zodpovědnost za své jednání.

Ve středu senátní bezpečnostní výbor vyhodnotil, že Miloš Zeman není schopen vykonávat úřad prezidenta republiky. O návrhu příští týden rozhodne Senát. Trošku mě mrzí, že Senát se nesnažil více o tu cestu velezrady. Pakliže jedním z důvodů rozhodnutí toho výboru je, že prezident mimo jiné tzv. lidově nejede podle ústavy, tak přece se na to zaměřím více a zkusím to prosadit tak, aby ta žaloba za velezradu prostě prošla,” uvedla. Slámová si ale myslí, že to nebude mít takový dopad, jako si mnoho lidí představuje. Prezident tam může i přes tuhle skutečnost poměrně dlouho setrvat. On akorát nebude moci vykonávat pravomoci, které mu jsou svěřeny samostatně, ale de facto se jeho  pravomoci budou přesouvat na další osoby,” doplnila. Přesto nechce vůbec předpovídat, jak celá situace dopadne a raději si počká na rozhodnutí Senátu.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme