Danuše Nerudová: Vzhledem k situaci zvažuji kandidaturu na prezidentku

27. dubna 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová. (Foto: Frekvence 1)

Vyjádření prezidenta Miloše Zemana k výbuchu v muničním skladu ve Vrběticích na Zlínsku vyvolalo ve společnosti velký otazník. Také rozhovor s moderátorkou Terezií Tománkovou z CNN Prima News zvedl mnoho lidí ze židle a považují chování prezidenta za buranské a odporné. Jak to vidí možná adeptka na příští prezidentku České republiky (ČR)? To prozradila pro Frekvenci 1 ekonomka a rektorka Mendelovy univerzity v Brně Danuše Nerudová.

“Vzhledem k současné situaci a k tomu, jak vážně vnímám to, v jakém bodu se Česká republika nachází, tak kandidaturu na prezidentku zvažuji. Ale zároveň jsem řekla, že člověk se nemůže rozhodnout, že bude kandidovat na tuto funkci pouze na základě toho, že se cítí polichocen, že mu lidé píšou zprávy a emaily, že by kandidovat měl. Ta funkce je velmi důležitá a je to velký závazek, a proto to rozhodnutí musí být velmi racionální a učiním ho ve správný čas,” uvedla Nerudová.

Se současným chováním prezidenta Miloše Zemana nesouhlasí. “Jako žena, ale i jako občan musím říct, že jednání a chování pana prezidenta bylo naprosto nepřípustné. Nejenom k paní moderátorce, ale bylo naprosto nepřípustné k občanům této země a k naší zemi,” popsala. Podle ní neměl prezident vůbec zpochybňovat činnost Bezpečnostní informační služby (BIS). Její doporučení by měla být brána vážně a měla by určovat mantinely v našich mezinárodních vztazích. Domnívám se, že je nutné, aby prezident této země ta doporučení akceptoval taktéž,” doplnila rektorka.

Velkým zklamáním bylo, že jako jediný ze státníků v Evropě nevyjádřil podporu občanům. Přeci jen při výbuchu zemřeli dva lidé, kteří byli milovanými členy rodiny. Byly ohroženy dvě vesnice, kterým hrozila evakuace a vznikla miliardová škoda. “Domnívám se, že funkce prezidenta je v takovýchto krizích velmi důležitá. Má vyjádřit podporu vládě, občanům a vyjádřit empatii a uklidňovat situaci, nic takového se bohužel v naší zemi nestalo,” dodala Nerudová.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme