Miloš Zeman bude znovu kandidovat na prezidenta!

9. března 2017·Zprávy·Redakce

Miloš Zeman

Prezident Miloš Zeman se příští rok pokusí obhájit prezidentský mandát. Na Pražském hradě to ve čtvrtek večer řekl svým podporovatelům při oslavě čtyř let od inaugurace. ČTK to řeklo několik účastníků setkání. Oficiálně své rozhodnutí plánuje Zeman oznámit na páteční tiskové konferenci. Že se současný prezident bude ucházet i o druhé volební období, se očekávalo. Vyzvali ho k tomu nedávno i jeho spolupracovníci.

Zeman se ke kandidatuře přihlásil před několika stovkami svých příznivců ve Španělském sále. Jako každý rok s nimi na Hradě slaví výročí své inaugurace. Zeman jim poděkoval, že na hrad přišli. “Chtěl bych říci, že vám jsem vděčný za vaši pomoc a podporu,” řekl. Dodal, že jako nesmírně malé poděkování za tuto pomoc a podporu jim jako prvním oznámí své rozhodnutí. “Politická prohlášení by měla zaznít jako výstřel z děla. Politická prohlášení by neměla být obalována do bahna lží. Proto vám oznamuji, že jsem se rozhodl znovu kandidovat na funkci prezidenta,” řekl Zeman. Sklidil za to bouřlivý potlesk vestoje.

 

Zeman byl do funkce zvolen v lednu 2013 a nastoupil do ní na začátku března téhož roku. Ve vypjatých volbách tehdy porazil Karla Schwarzenberga (TOP 09). Jeho prezidentství provází ostré střety s odpůrci, kteří kritizují některé Zemanovy výroky či názory, výběr spolupracovníků, kterými se obklopil, nebo vztah k Rusku a Číně. Zeman se i tak těší podle průzkumů vysoké důvěře lidí.

Kdo se Zemanovi ve volbách postaví, zatím není jasné. Zájem ucházet se o úřad hlavy státu dosud oficiálně oznámili podnikatel a textař Michal Horáček, podnikatel Igor Sládek a lékař a aktivista Marek Hilšer. Další tak teprve chtějí učinit, část čekala na Zemanovo rozhodnutí. Jako o možných vyzyvatelích se mluví třeba o končícím šéfovi Akademie věd Jiřím Drahošovi, ministrovi obrany Martinu Stropnickém (ANO) nebo bývalém velvyslanci v USA a Rusku Petru Kolářovi.

Zprávy - další články

Doporučujeme