Ministryně spravedlnosti Malá se rozhodla po 13 dnech rezignovat

9. července 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ministryně spravedlnosti Taťána Malá (ANO) po 13 dnech končí ve vládě. Čelila obvinění z plagiátorství ve svých diplomových pracích. Novinářům v pondělí po jednání výboru hnutí řekla, že kritiku považuje za mediální kampaň a trvá na tom, že nepochybila, přesto se rozhodla rezignovat.

Zatím bude hledat jiného kandidáta na ministra. Babiš předpokládá, že demisi Malé oficiálně dostane v úterý.

Díky této kampani, která je proti mně vedena, já už prostě nechci, aby bylo hnutí dál poškozováno, ani nově vznikající vláda,” řekla Malá novinářům. Dodala, že nicméně trvá na tom, že při psaní svých diplomových prací se žádného pochybení nedopustila.

Premiér Babiš k tomu uvedl, že výbor vyjádřil Malé podporu a vedení hnutí je přesvědčeno o tom, že nepodváděla. Zachovala se podle něj statečně. “Je jasné, že pokud by nerezignovala, tak samozřejmě od rána do večera by to poškozovalo nejen hnutí, ale i vládu, která má dostat důvěru ve středu,” uvedl. Dodal, že nepředpokládá, že by se kvůli demisi ministryně měl posunout termín hlasování o důvěře.

Prezidentu Babiš navrhne, aby řízením ministerstva pověřil jeho do doby, než se za Malou najde náhrada. O tom, kdo by to mohlo být, premiér odmítl spekulovat.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme