Mirka Spáčilová: Belmondo přinesl na filmové plátno rebela, který byl přirozený a hravý

12. září 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Helena Šulcová

Filmová kritička Mirka Spáčilová. (Foto: se souhlasem Česká televize)

Smrt Jeana-Paula Belmonda v pondělí zasáhla celý filmový svět. Herec velkolepého formátu, od kterého by se mohla učit kdejaká hollywoodská hvězda, zemřel ve věku 88 let. Jak na něj vzpomíná česká filmová kritička Mirka Spáčilová? To a více prozradila v rozhovoru Frekvence 1.

Mirka Spáčilová si stojí za tím, že svět ztratil hvězdu původního střihu. “Takové hvězdy se dnes už těžko hledají, protože Belmondo naplňoval očekávání fanoušků všech žánrů,” uvedla. Do kinematografie vnesl úplně jiný typ hrdiny. Místo těch klasický krasavců, salóních milovníků, přivedl na plátno uličníka, rošťáka a rebela. Také přinesl civilní přirozenost a hravost, která do té doby nebyla zvykem,” popsala filmová kritička. Získal si tak postupně fanoušky napříč generacemi.

Dokonce mu na konzervatoři bylo řečeno, že nikdy nebude hrát milostné scény, protože k tomu nemá vzhled. Byl vemi snaživý, pilný a odmítal se podřídit těm klasickým představám, zejména, co se týče divadla. On se původně filmům věnovat nechtěl, chtěl zazářit na divadle,” řekla Spáčilová s tím, že tam se dostal, až když se stal velkou filmovou hvězdou.

Mozková příhoda, kterou prodělal v roce 2001, ho oslabila skoro na sedm let. Pak se postavil před kameru naposled,  a to ve snímku Muž a jeho pes. “Byl to film s jiným žánrem, velmi dojemný a svým způsobem stále belmondovský. Všechny postavy, které Belmondo ztvárnil měly v sobě lidskou důstojnost a právě jeho poslední role toho starého pána, vysloužilého vojáka, který se ocitne na ulici se svým čtyřnohým přítelem, si uchovává tu lidskou důstojnost, hrdost, neponižuje se, neškemrá o milosrdenství. V tomhle ohledu je to pořád Belmondo,” dodala na závěr Spáčilová.

Poslechněte si celý rozhovor:

Zprávy - další články

Doporučujeme