Místo vegeburgeru kotouč? EU zpřísnila názvy bezmasých jídel

5. dubna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Vegetariánská obdoba oblíbeného burgeru. Foto: Shutterstock

V České republice i v řadě dalších zemí mohou zákazníci čím dál častěji vedle klasických jídel s masem najít v podnicích i jejich vegetariánskou alternativu. Místo vegeburgerů nebo sójových párků si však budou provozovatelé muset najít nějaké jiné pojmenování. Zemědělská komise Evropské unie totiž pro tato jídla schválila zákaz používání takových názvů, které jsou spojeny s recepty obsahujícími maso.

Vegetariánská jídla již nebudou moci nést takové pojmenování, které vychází z původního receptu obsahujícího maso. Konec je tak zřejmě vegetariánským burgerům, sójovým řízkům, tofu steakům nebo veganským párkům.

Podle několika poslanců evropského parlamentu se zdá, že má v celé záležitosti prsty lobby masného průmyslu. To je ale prý zcela vyloučeno. “Masná lobby s tím nemá nic společného. Vznikly debaty mezi několika politickými skupinami a velká většina si přála věci vyjasnit. Speciálně z historického hlediska, které sdílíme, můžete si dát steak nebo burger, ale nemůžete tak říkat něčemu jinému,” uvedl fransouzský socialista Éric Andrieu k záležitosti pro The Guardian.

“Cítili jsme, že slovo steak by mělo zůstat skutečným steakům s masem a pro všechny ty nové produkty bychom měli vybrat nové jméno. Na tomhle poli nás čeká ještě hodně práce a bude potřeba spousta kreativity,” myslí si Andrieu. “Lidé potřebují vědět, co jedí. Takže lidé, kteří chtějí jíst méně masa, budou vědět, co mají na talíři,” řekl politik.

A co nás tedy čeká na jídelním lístku? Místo burgerů bez masa si zřejmě budeme objednávat kotouče, slovo steak by u vegetariánských alternativ zase mohlo nahradit označení deska. U dalších názvů se ale zatím budeme muset nechat překvapit.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme