Kamion vjel do davu lidí na vánočním trhu v Berlíně. 12 mrtvých, 48 zraněných. VIDEO

20. prosince 2016·Zprávy·Redakce

Podle listu Die Welt vjel nákladní vůz do davu s vypnutými světly. Twitter

Němečtí vyšetřovatelé předpokládají, že řidič v pondělí večer nákladní vůz na vánoční trh v Berlíně navedl úmyslně. Policie to dnes ráno uvedla na twitteru. Počet obětí tragédie mezitím vzrostl na dvanáct. Zraněných je 48, část z nich je ve vážném stavu v nemocnici.

  • Při zřejmém útoku na vánoční trh v centru Berlína zemřelo 12 lidí
  • Zraněno je nejméně 48 lidí, někteří z nich vážně, uvedla televize N24.
  • Řidič kamionu do země přišel letos jako uprchlík z Afghánistánu nebo Pákistánu
  • V kabině vozu policisté našli mrtvého muže, který byl polským občanem
  • Zatím není známo, zda jsou mezi mrtvými Češi.

Podle německých médií řídil nákladní vůz, který vjel na trh na náměstí Bretscheidplatz v západní části centra německé metropole, muž, který do země přišel letos jako uprchlík z Afghánistánu nebo Pákistánu. V kabině vozu policisté našli mrtvého muže, který byl polským občanem.

O pondělním incidentu nyní policie na twitteru poprvé informovuje jako o “pravděpodobně teroristickém útoku”. Úřady dosud oficiálně neoznámily, že šlo o úmyslný teroristický útok, podle agentury DPA ale už vyloučily, že se jednalo o nehodu.

 

Už v pondělí večer ministr vnitra Thomas de Maizière uvedl, že hodně nasvědčuje tomu, že šlo o útok. Ministr vnitra nejlidnatější německé spolkové země Severní Porýní-Vestfálsko Ralf Jäger dnes uvedl, že na základě dosavadních informací vychází z toho, že na berlínském vánočním trhu se odehrál “teroristický útok”.

V pondělí večer německá policie hovořila o devíti obětech tragédie, dnes v noci ale bilanci zvýšila na dvanáct. V nemocnicích leží 48 zraněných, stav řady z nich je vážný, uvedla.

Nákladní vůz s polskou poznávací značkou, v němž byli podle policie dva lidé, vjel kolem 20:00 na vánoční trh na náměstí u symbolu západní části Berlína – Pamětního kostela císaře Viléma. Tržištěm projel vůz vysokou rychlostí v délce asi 50 až 80 metrů. Podle listu Die Welt vjel nákladní vůz do davu s vypnutými světly.

 

idič vozu, kterého policie dopadla na útěku v rozsáhlém berlínském parku Tiergarten, je podle zdroje agentury DPA z bezpečnostních kruhů Afghánec nebo Pákistánec. Podle deníku Die Welt do Německa přicestoval jako uprchlík v polovině letošního února. Muž údajně často měnil svou identitu, ta pravá se tak zatím nedá jednoznačně určit.

Muž, jehož mrtvé tělo se našlo v kabině nákladního vozu, byl polským občanem, sdělila dnes berlínská policie. Jeho totožnost zatím nesdělila. Uvedla ale, že podle dosavadních poznatků nebyl tím, kdo s vozem do davu na trhu najel. Podle listu Berliner Morgenpost nařídily úřady provést pitvu, aby se zjistila příčina jeho úmrtí.

 

Nákladní vůz, který na vánoční trh vjel, patřil polské spediční firmě. Německá policie dnes krátce po půlnoci uvedla, že prověřuje možnost, že byl vůz ukraden na staveništi ještě na území Polska. Podle státní poznávací značky pocházel vůz z okolí města Gryfino, které leží poblíž německé hranice, asi 100 kilometrů severovýchodně od Berlína.

Obyvatele německé metropole úřady v pondělí večer vyzvaly, aby zůstali doma. Dnes policie požádala případné svědky, aby jí poskytly informace či fotografie a videa z místa činu.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme