Neberte nám svátky! Zaměstnanci nosí zelené pásky, chtějí volno o svátcích

2. listopadu 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Prezidentka Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb (UZO) Renáta Burianová vystoupila na tiskové konferenci unie uspořádané 2. listopadu 2018 v Praze mimo jiné ke kampani UZO Neberte nám svátky – ohrožení zákona o prodejní době v maloobchodě a velkoobchodě. Na ruce má Burianová tematickou pásku ke kampani.

Pracovníci v obchodních řetězcích, kteří podporují zachování zákona o volnu o státních svátcích, se začali označovat zelenými páskami s nápisem Neberte nám svátky. Natiskli je odboráři, zájem o ně mělo kolem 80.000 lidí, nejen členů odborů, řekla dnes na tiskové konferenci prezidentka Unie zaměstnanců obchodu, logistiky a služeb Renáta Burianová. O zákonu se v příštích dnech bude jednat ve Sněmovně. V ČR nesmějí být větší obchody otevřené na sedm státních svátků.

Řetězec Marks & Spencer za nošení pásek podle Burianové zaměstnancům pohrozil propouštěním, což označila za skandální. “Zaměstnanci ve firmě Marks & Spencer si dovolili označit se těmito páskami a zaměstnavatel jim vyhrožoval tím, že můžou být kvůli tomuto názoru propuštěni. Považuji to za naprosto nehorázné, aby zaměstnavatel vyhrožoval propuštěním za to, že se označí naprosto nevinným náramkem,” uvedla Burianová. Mluvčí řetězce Helena Vyhnánková to odmítla.

“Ty náramky nebyly na rukou, byly součástí uniforem. My jsme (odborářům) odpověděli, že máme naše uniformy v podstatě z Londýna, zaměstnanci mají schválený dress code (soubor pravidel oblékání), a ten v podstatě nelze měnit. Nehledě, na to, že takové vyjádření může být vyjádřením celé společnosti, a nikoliv jenom zaměstnanců. Požádali jsme je, velmi slušně, aby to přehodnotili a od nich přišel výhrůžný mail, že pokud to tak neuděláme, tak to dají do médií,” řekla ČTK Vyhnánková. Podle ní řetězec vychází svým zaměstnancům vstříc.

Náramky chtějí pracovníci nosit alespoň do 7. listopadu, kdy by se návrh na změnu zákona, kde jeden z pozměňovacích návrhů počítá i s jeho zrušením, měl projednávat ve sněmovním hospodářském výboru.

Odbory tvrdí, že zákon o prodejní době v obchodech se osvědčil. Obavy z propouštění se podle nich nenaplnily, obchod trpí spíše nedostatkem zaměstnanců. Také maloobchodní tržby meziročně neklesly, uvedly odbory, lidé se podle nich včas předzásobí.

Velké obchody musí mít podle platného zákona zavřeno na Nový rok, Velikonoční pondělí, 8. května, 28. září, 28. října, 25. a 26. prosince. Na Štědrý den smějí mít otevřeno do 12:00.

Na dodržování zákazu dohlíží Česká obchodní inspekce. Zákaz se nevztahuje na obchody s prodejní plochou do 200 metrů čtverečních, lékárny, čerpací stanice, obchody na letištích nebo nádražích nebo na prodejny v nemocnicích. Zákaz se naproti tomu týká i bazarů, zastaváren a výkupen odpadu.

Burianová připustila, že veřejnost může být zmatená z toho, na který svátek je otevřeno a na který ne. Jde však podle ní o kompromis, volno je na část křesťanských svátků a na část, která je přijatelná pro veřejnost. Proto například není v seznamu první máj, Svátek práce. Odboráři by si dokázali představit, že by byly obchody povinně zavřené na 13 českých svátků, tento návrh by měli předložit do Sněmovny zástupci lidovců.

Zprávy - další články

Doporučujeme