Odboráři odmítli požadavek spolku na větší růst platů učitelů

23. října 2018·Zprávy·Karolína Stránská

Škola, ilustrační foto. Zdroj: CTK/Pavlicek Lubos

Předsednictvo školských odborů odmítlo podpořit požadavek spolku Pedagogická komora na růst platů učitelů od ledna o 20 procent. ČTK to sdělila mluvčí školských odborů Jana Kašparová. Zástupci odborů o tom informovali své členy v dopise, který má ČTK k dispozici. Současný návrh rozpočtu počítá s růstem platů kantorů od ledna o 15 procent.

Spolek Pedagogická komora poukazuje na to, že Sněmovna loni doporučila vládě přidat učitelům o 15 procent už od letošního září. Jako kompenzaci za to, že růst platů bude až od ledna, chce prosadit zvýšení navrhovaných 15 procent o dodatečných pět procent. Příslušný pozměňovací návrh musí při schvalování státního rozpočtu předložit poslanci, změnu by musela schválit Sněmovna. Záměr zatím podpořili TOP 09 a Piráti.

“Obáváme se, že dodatečný požadavek na dvacetiprocentní růst se může stát v Poslanecké sněmovně politickou hrou, která poškodí rámec rozpočtu, dohodnutého se sociálními partnery,” napsali zástupci odborů svým základním organizacím. Uvedli, že růst platů o 15 procent od ledna je výsledkem několikaměsíčních vyjednávání a že požadavek na navýšení platů ještě letos vláda několikrát odmítla. Pedagogická komora podle nich ignoruje vyjednaný kompromis sociálních partnerů, tedy představitelů vlády, zaměstnavatelů a odborů.

Návrh rozpočtu na příští rok počítá s navýšením platů pedagogů o deset procent v tarifu a dalších pět v příplatcích a odměnách. Šéf školských odborů František Dobšík již dříve uvedl, že by se tak průměrný plat pedagogů mohl zvýšit asi o 4000 korun měsíčně. V letošním prvním pololetí pedagogové dostávali v průměru 31.860 korun. Podle výhledu by měli mít letos průměrně 33.114 korun. Je to zhruba o čtyři procenta víc, než je průměrná mzda.

Kabinet se v programu zavázal zvednout průměrný plat kantorů do roku 2021 na 150 procent jejich výše pro rok 2017. Školské odbory usilují o to, aby pedagogové do dvou let měli 130 procent průměrné mzdy v ČR. Letos ve druhém čtvrtletí průměrný výdělek dosáhl podle statistického úřadu 31.851, učitelé by tak nyní podle požadavku odborů měli 41.406 korun.

Prezident spolku Radek Sárközi upozornil, že loňské zvýšení tarifů o 15 procent nevedlo k odpovídajícímu růstu platů. Podle propočtu odborů narostly příjmy učitelů meziročně v průměru o 13,7 procenta. “Obdobně plánované zvýšení tarifů od ledna 2019 o deset procent povede pravděpodobně k nižšímu nárůstu platů učitelů, než je uvedené procento,” soudí.

Pedagogická komora rovněž zpracovala návrh na zvýšení příplatků pro třídní učitele a za specializované činnosti na 2500 až 3500 Kč měsíčně. Ani tento návrh, který má Sněmovna na programu své aktuální schůze, odbory nepodporují. Podle nich je nesystémový. “Peníze na financování těchto požadavků by bylo nutno sebrat někomu jinému. Postoj typu ‘nám je jedno komu’, je pro nás nepřijatelný,” napsali odboráři. Podle nich by šlo o miliardy korun, které ale nikdo nevyčíslil.

Spolek Pedagogická komora má zhruba 2000 členů. V ČR je přibližně 150.000 učitelů.

Zprávy - další články

Doporučujeme