Německé menzy odstraňují z nabídky maso. Důvodem jsou veganští studenti ale i klima

4. září 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto. (Zdroj: Shutterstock)

Od podzimu studenti na berlínských univerzitách už v jídelnách neuvidí na jídelním lístku maso ani ryby. Místo toho na ně budou čekat luštěniny a semínka. Důvodem je stále vyšší podíl veganů i snaha institucí stát se klimaticky neutrální. Už před časem oznámili odebrání masa například z menu automobilky Volkswagen. Informoval o tom deník Die Welt.

Vyvinuli jsme nový koncept výživy hlavně proto, že se na nás studenti opakovaně obraceli s žádostí o nabídku šetrnější ke klimatu,” řekla deníku Daniela Kummleová ze studentské unie. Ta poskytuje berlínským vysokoškolákům ekonomickou, sociální, zdravotní a kulturní podporu. Do nového programu se zapojí více než třicet jídelen a kaváren na čtyřech různých univerzitách.

Od října tak čeká studenty zbrusu nová nabídka. Tu bude tvořit 68 % veganská a 28 % vegetariánská strava. Na maso a ryby zbydou čtyři procenta. Podle Die Welt bude jeden masový pokrm nabízen čtyři dny v týdnu. Studenti se tak místo toho mohou těšit na pohanku, špaldu, grilované batáty, marinovanou červenou řepu nebo těstoviny s rajčaty a sýrem.

V současné době z důvodu rostoucí poptávky po vegetariánské stravě německé jídelny nabízejí 30 až 50 procent této stravy. Možnou inspirací byla automobilka Volkswagen, která vyškrtla maso ze svého jídelníčku v kmenové výrobně ve Wolfsburgu.

Ochrana klimatu je na berlínských univerzitách stále větším tématem. Například Humboldtova univerzita plánuje, že se do roku 2030 stane klimaticky neutrální. Postupně se k tomuto závazku přidávají další. Dokonce někteří zaměstnanci na univerzitách podepsali dopis, kde se vzdali letů na krátké vzdálenosti, které jsou kratší než tisíc kilometrů a souvisejí s jejich prací.

Zprávy - další články

Doporučujeme