Nový pomocník v boji s šikanou! Školám pomůže šikovná aplikace

2. října 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto

S pomocí mobilní aplikace Nenech to být (NNTB) bylo nahlášeno přes 4500 případů šikany. Školy ji ale často neumí řešit, proto jim projekt s ní nově pomůže. Na tiskové konferenci to v úterý řekli zakladatelé NNTB a společnosti Scio. V Česku je 4156 základních škol, které navštěvuje přes 940.000 dětí. Do aplikace se zapojilo asi 1600 škol. Se šikanou se podle průzkumů ve své třídě setkalo kolem 85 procent dětí.

“S posmíváním se setkává 85 procent dětí na prvním i druhém stupni základní školy. S fyzickým ubližováním pak na prvním stupni přišlo do kontaktu přes 70 procent dětí, na druhém okolo 60 procent,” uvedl Jon Šotola ze společnosti Scio, která dělá o šikaně průzkumy. Vyplnilo je přes 35.000 dětí, téměř 2500 z nich uvedlo, že samy byly obětí šikany.

Polovina dětí podle Šotoly navíc netuší, na koho se ve škole obrátit. “Zároveň jsme se ptali, jestli o někom v pedagogickém sboru, který umí problémy mezi dětmi dobře řešit, vědí aspoň učitelé. Asi 31 procent odpovědělo, že o nikom takovém neví,” dodal.

Strach z odvety

Tvůrce aplikace NNTB Jan Sláma uvedl, že právě neznalost člověka, kterému by bylo možné problém svěřit, je spolu s obavou ze zveřejnění jména a strachu z odvety agresorů, častým důvodem, proč svědci šikanu dál neřeší.

Aplikace NNTB proto odpovědnému člověku ve škole, například metodikovi prevence nebo školnímu psychologovi, anonymně oznámí informaci o oběti šikany bez uvedení jména agresora. Dosud jim posílala e-mail, nově bude mít uživatelské prostředí, kde budou všechny případy za školu evidovány a bude možné k nim psát poznámky či postup řešení.

Odborník po ruce

Školy budou mít také na chatu nebo na telefonu odborníka, který jim s řešením konkrétního případu poradí. Bude také možné zpětně, ale anonymně komunikovat s tím, kdo případ ohlásil.

Aplikace dostává upozornění na slovní i fyzickou šikanu, sexuální obtěžování, sebepoškozování nebo sebevražedné myšlenky. Přibližně sedm procent obětí zažívá podle uživatelů projektu šikanu prostřednictvím internetu, kterou mnohdy doplňuje slovní a fyzické napadání. Přes 40 procent dětí je šikanováno kvůli vzhledu. Součástí šikany jsou i krádeže či ničení majetku dítěte.

 

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme