Obyvatelka Wu-chanu popsala bezmoc nemocných ve městě: Můj strýc zemřel, otec je v kritickém stavu

5. února 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Foto: Shutterstock

Můj strýc zemřel, můj otec je v kritickém stavu a také u matky a u tety už se začínají objevovat příznaky nákazy novým koronavirem, říká 33letá Wang Wen-ťün, která žije v čínském městě Wu-chan a poskytla rozhovor zpravodajskému serveru BBC News. Wu-chan je centrem epidemie; za poslední den zde infekci podlehlo dalších 49 lidí. Wang tvrdí, že pro infikované nejsou ve městě volná nemocniční lůžka, dostatek lékařů ani testovacích sad a že jim de facto nezbývá než zemřít bez pomoci doma.

Počet lidí nakažených novým typem koronaviru v Číně už přesáhl 24.300, obětí je 491. Nejhůře postiženo je právě město Wu-chan, odkud se nákaza začala koncem loňského roku šířit a které bylo 23. ledna zcela uzavřeno.

“Můj otec měl včera teplotu 39,3 stupně Celsia, nepřetržitě kašle a má problémy s dýcháním. Pořídili jsme mu domů kyslíkový přístroj, na který je napojený 24 hodin denně,” popsala zdravotní stav svého otce Wang Wen-ťün.

“V tuto chvíli užívá čínské i západní léky. Ale v nemocnici pro něj není místo, protože kvůli nedostatku testovacích sad u něj nebyla nákaza koronavirem prokázána,” uvedla Wang.

“Matka a teta chodí navzdory vlastním zdravotním potížím každý den do nemocnice v naději, že pro otce seženou lůžko, ale všude je odmítají,”dodala žena v domácnosti Wang, podle níž má také její bratr kašel a problémy s dýcháním.

4. února 2020, provincie Wu-chan. Funkci provizorní nemocnice plní stadion. Foto: ČTK

Ve Wu-chanu byla zřízena řada karanténních zařízení, která mají sloužit pacientům s mírnými příznaky. V jednom z nich zemřel i strýc Wang Wen-ťün.

“Zpočátku jsme si mysleli, že karanténní zařízení, kam šel otec se strýcem, je nemocnice, ale ukázalo se, že se jedná o hotel. Nebyly tam žádné zdravotní sestry ani lékaři, a nebylo tam ani topení. Večeře se podávala jen studená. Strýc už byl ve velmi vážném stavu, nemohl dýchat a začínal ztrácet vědomí. Byl umístěn do jiného pokoje než otec, a když se na něj tatínek šel v 6:30 ráno podívat, našel ho mrtvého,” vypověděla Wang.

Čínská oficiální tisková agentura Nová Čína dnes napsala, že město Wu-chan vyčlenilo dalších osm objektů, včetně sportovních center, tělocvičen a výstavišť, které mají být přeměněny v nemocnice. V úterý tiskové agentury informovaly o třech jiných kulturních a sportovních komplexech, které nově poslouží jako nemocniční zařízení. Všech 11 objektů by mělo poskytnout dalších 10.000 lůžek.

Za deset dní také ve Wu-chanu vyrostla pro pacienty nakažené novým koronavirem zcela nová nemocnice s tisícovkou míst, která byla otevřena v pondělí. Dnes má být dokončena druhá nová nemocnice s 1600 lůžky.

Zbrusu nové nemocnice, které čínské úřady bleskurychle ve Wu-chanu staví, jsou ale podle Wang určeny primárně pro pacienty, kteří jsou v už existujících, přeplněných nemocnicích ve městě a u nichž je koronavirus prokázán.

“Budeme-li se řídit vládními nařízeními, jediné, kam se můžeme v tuto chvíli obrátit, jsou zmíněná karanténní zařízení. Pokud tam ale půjdeme, dopadneme stejně jako strýc. To radši zemřeme doma,”podotkla Wang.

Množství infikovaných lidí ve Wu-chanu je obrovské. “Kolem nás je mnoho rodin, které čelí stejným problémům. Otce mého kamaráda dokonce nepřijali v jednom z karanténních zařízení, protože měl vysokou teplotu,” uvedla Wang.

“Kdybych věděla, že se úřady chystají město 23. ledna uzavřít, určitě bych celou rodinu odvezla pryč, protože tady nám nikdo nepomůže. Kdybychom byli někde jinde, měli bychom nějakou naději,” dodala.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme