Petr Kolář: Útok ve Vrběticích byl teroristický čin. GRU je vojenská rozvědka, takže součástí armády

20. dubna 2021·Zprávy·Barbora Turková

Bývalý velvyslanec ČR v USA Petr Kolář. (Foto: ČTK)

Našim občanům v Rusku bych radil, aby se, co nejdříve vrátili domů. Firmám bych doporučil, aby si příště vybrali jiné místo k obchodování, řekl pro Frekvenci 1 bývalý diplomat Petr Kolář.

Útok ve Vrběticích z roku 2014, který mají na svědomí ruští agenti. Vyhoštění 18 ruských diplomatů. V posledních dnech se nemluví o ničem jiném. Podle Petra Koláře byl krok české vlády o vyhoštění diplomatů správný. “Prvotní reakce byla přiměřená. Uměl bych si představit i tvrdší, ale vzhledem k tomu, jak doposud česká vláda k Rusku přistupovala, tak jsem velmi mile překvapenou tou razancí. Teď máme příležitost přitvrdit, protože Rusko nám vypovídá 20 zaměstnanců ambasády. Je to příležitost chytnout ten míč, smečem ho vrátit a vyrovnat počty,” říká bývalý velvyslanec v Rusku. Rusové vyhostili i zástupce velvyslance, což je podle Koláře výrazná diplomatická rána.

Byl bych proto, abychom postupovali stejně. To, že vypovídáme 18 diplomatů, o kterých víme, že to jsou spolupracovníci SVR a GRU samo o sobě nestačí. Je tady ještě spousta “diplomatů”, kteří jsou tady pod diplomatickým krytím, ale jsou to zaměstnanci civilní rozvědky FSB. Máme teď příležitost srovnat počty tak, aby počet našich lidí v Moskvě byl stejný jako mají Rusové v Praze. Jestli oni mají pět lidí, tak ať i my máme pět,” vysvětluje Kolář. Česká ambasáda v Moskvě  při současných česko-ruských vztazích moc práce neměla, především ten politický úsek, který spíše monitoroval situace. Moc se ale v politice ve vzájemných vztazích angažovat nemohl, protože žádné vztahy nebyly.

Občané by se měli vrátit

I přesto je to decimování stavu v Moskvě. Naše ekonomické oddělení zůstává zatím nějak funkční, české firmy, které tam jsou tak úplně nepokryté nezůstanou,” komentuje. Není ale vyloučeno úplné ukončení diplomatických vztahů. “Ruská strana může jít tak daleko, že vypoví velvyslance. Tam bych to viděl tak, že naši občané, kteří jsou v Rusku by se měli vrátit domů, pokud tam nutně nemusí zůstávat. Firmy, které v v Rusku podnikají, by si měli příště rozmyslet, kam budou chodit investovat a kde dělají obchod. Jestli je to lepší v zemi, kde vymahatelnost práva neexistuje a kde konfrontace je nástrojem dělání politiky. Nebo jít někam, kde funguje civilizované prostředí,” doporučuje Kolář.

Podle Petra Koláře byl útok ve Vrběticích teroristický čin. “Nebál bych se to označit za ozbrojený útok na naše území a na naše lidi, protože GRU je vojenská rozvědka, to znamená, že je součástí armády. Přivítal jsem vyjádření předsedy zahraničního výboru sněmovna ve Velké Británii Thomase Tugendhata, který to označil za útok na člena aliance. Alespoň v tomhle ohledu doufám, že budeme postupovat v rámci severoatlantické aliance a vyžadovat solidaritu našich spojenců,” uzavírá Kolář.

Poslechněte si celý rozhovor 

 

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme