Policista poslal pomoc do špatné vesnice. Mladík (†29) mezitím utonul pod ledem

23. ledna 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Hned několik osudových chyb stálo život mladého muže (†29), který utonul na počátku ledna v obci Hradištko. Když se pod mladým mužem prolomil led a on spadl do ledové vody, svědkyně okamžitě zalarmovala tísňovou linku. Policista na druhé straně však zaměnil obec Hradištko u Štěchovic s Hradištkem na Nymbursku a pomoc poslal o desítky kilometrů dál. Tonoucí nakonec nepřežil. Policista musel odevzdat 10 % platu, za smrt však údajně vinu nenese. O případu informoval iROZHLAS.

K neštěstí došlo 7. ledna 2017, když se dva kamarádi (†29 a 25) sešli u Pivovarského rybníka v Hradištku nedaleko Prahy u Štěchovic, aby si v místní hospůdce dali pár piv. Oba mladí muži se pod vlivem alkoholového opojení rozhodli vkročit na zamrzlý povrch vodní nádrže. Led ale nebyl dost silný a pod oběma se prolomil.

Volání o pomoc uslyšela žena, která žila v blízké bytovce. Svědkyně se podívala z okna a krátce po jedné hodině zavolala na tísňovou linku. Partner ženy okamžitě pospíchal do hospody, aby sehnal další lidi, kteří by společně zkusili muže vytáhnout. Zatímco mladšímu se podařilo posunout se blíže ke kraji a z nádrže se dostal, staršího mezitím zmizel pod ledem.

Policista, který té noci sloužil na tísňové lince, se však dopustil fatálního omylu. Svědkyně, která mu zavolala, uvedla adresu “Hradištko, Benešovská 158”. Název ulice byl sice správný, budova s číslem popisných 158 v ní však není. Systém proto policistovi ohlásil chybu. Když operátor vyzkoušel jen “Hradištko 158”, našel systém vesnici Hradištko u Nymburka. Shodou okolností byl u nabídnuté adresy viditelný rybník, policista proto předpokládal, že se právě na mapě dívá na místo neštěstí a poslal k němu okamžitě pomoc.

Když ale záchranáři na místo dojeli, panoval všude klid. Mladý muž se mezitím topil o 70 kilometrů dále a marně čekal na pomoc profesionálů. Hasičská stanice přitom sídlí jen 300 metrů od rybníka a ta policejní asi minutu jízdy.

Středočeská policie po prošetření případu rozhodla, že policista na lince ve svém postupu chyboval. Potrestala ho proto desetiprocentní srážkou z platu. Incidentem se zabývala také Generální inspekce bezpečnostních sborů (GIBS). V říjnu 2018 byl však odložen, protože nebylo shledáno spáchání trestného činu.

“I v případě, že by N. (policista na krizové lince, pozn. red.) ihned po oznámení události na linku 158 zanesl do systému správnou adresu místa události, tak se zohledněním časové prodlevy od oznámení události k výjezdu hasičů a s připočtením doby dojezdu na místo události, byl již Michal V. pod hladinou vody po smrti,” cituje iROZHLAS konečné usnesení.

Zprávy - další články

Doporučujeme