Pozor na nástrahy koupání v přírodě! Nejvíce riskuje mládež, ohroženy jsou i malé děti

24. července 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Při koupání v přírodních vodách nejčastěji své zdraví riskují dospívající, shodují se zástupci pražské záchranné služby a Vodní záchranné služby Českého červeného kříže. Přes opakovaná varování každoročně řeší případy spojené se skoky do neznámé vody. Pro malé děti jsou nebezpečné i zahradní bazény a jezírka, uvedla mluvčí pražských záchranářů Jana Poštová.

Mladí se podle Josefa Švece z Vodní záchranné služby Českého červeného kříže chtějí často před kamarády předvést nebo se nechají vyhecovat. Jejich riskantní počínání bývá ve většině případů spojeno také s konzumací alkoholu, dodává Poštová.

Nejzávažnější úrazy vznikají po skocích do neznámé vody. “Lidé si myslí, že když na stejném místě skákali před rokem nebo i týdnem, nemůže se nic stát,” řekla dále Poštová s tím, že i když se jedná o jednotky případů, setkávají se s nimi každý rok. V přírodních vodách navíc bývá snížená viditelnost, která zvyšuje riziko úrazu.

Nebezpečné je také plavání v plavební dráze. “Plavec bez pomůcky či barevné koupací čepičky nemusí být pro plavidla dostatečně viditelný, především při oslnění sluncem a nebo naopak při zhoršených povětrnostních podmínkách,” upozornil Švec. Zrádné mohou být i vodní rostliny, do kterých se může plavec, pokud podlehne stresu, zamotat.

V případě dětí si záchranáři všímají problému, kdy je hlídá více lidí a ve výsledku o nich nemá přehled nikdo. V bezpečí nejsou ani u zahradních bazénů a jezírek. “Je velká mýlka se domnívat, že dítě uslyšíme se topit, není tomu tak, děti se topí ,tiše’,”uvedla Poštová.

V Praze mohou lidé na přírodní koupaliště vyrazit k hostivařské přehradě, motolskému rybníku, do Divoké Šárky, na koupaliště Džbán, Lhotka nebo Radotín.

Pražská záchranná služba má podle slov Poštové v létě menší počet výjezdů než v běžném roce. Naopak ale stoupá počet odletů záchranářských vrtulníků k vážným případům. “Roční průměr je dva až tři vzlety za 24 hodin, v létě je to až pět vzletů,” řekla Poštová.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme