Příčina smrti: hloupost. Darwinovu cenu za nejhloupější smrt v roce 2018 získali i dva Češi

3. ledna 2019·Články·Lukáš Vaněk

Zdroj: darwinawards.com

Darwinova cena se uděluje osobám, které se svou vlastní hloupostí sprovodí ze světa nebo k tomu měly opravdu hodně blízko. Ocenění se uděluje od roku 1993 a podle oficiálních stránek vznikl i celovečerní film. V letošním roce byli "oceněni" i dva Češi.

Jak jste jistě pochopili, tato ironická cena je pojmenována po britském vědci Charlesi Darwinovi. Jedná se o ironické ocenění pro lidi, kteří se zasloužili o vylepšení lidského genofondu tím, že se z něj sami odstranili hloupým způsobem. Nejedná se však o žádné vážně míněné udílení cen, nýbrž o zmínění na oficiálních webových stránkách darwinawards.com.

Aby mohl být jednotlivý případ oceněn Darwinovou cenou, musí splňovat pět kritérií: událost musí být pravdivá, jedinec nesmí být mentálně zaostalý nebo duševně nemocný, nominovaný se musí zabít nebo sterilizovat, musí tak učinit svou vlastní hloupostí, a nakonec musí být jeho čin jedinečný.

V letošním roce u čtenářů nejvíce bodovaly dva případy, z nichž ten druhý má, bohužel, českou stopu. V prvním případě se jedná o událost v americkém státě Arizona. Ta je známá tím, že k držení zbraně nemusíte mít ani povolení. K jejímu nošení nepotřebujete ani pouzdro. Na to doplatil muž, jenž měl při nakupování v obchodě svou zbraň schovanou za okrajem kalhot. Pistole mu najednou začala padat nohavicí na zem. Muž zazmatkoval a pokusil se ji přes kalhoty zachytit. Bohužel pro něj se dotkl spouště a střelil se do genitálií.

Na řadu přichází nechvalně známá česká stopa. Čtyři příznivce geocachingu zastihla v červnu prudká průtrž ve stoce u Motolského potoka v Praze. Jednu ženu a jednoho muže voda vyplavila do řeky, kde je zachránili lidé z posádek okolo plujících lodí a další dobrovolníci. Druzí dva takové štěstí neměli. Darwinovu cenu si zmínění dva utonutí zasloužili podle webu proto, že neuposlechli výzvy meteorologů, kteří vydali varování před silným deštěm.

Články - další články

Doporučujeme