Podusit či orestovat. Jak správně zamrazit houby

Kolem skladování hub v mrazáku panuje mez lidmi řada nejasností a mnozí se do něj raději vůbec nepouští. Nejde přitom o nic složitého. Pokud se vám to podaří dobře, máte přes zimu vystaráno.

Když už si odnesete z lesa krásné kousky, jak je co nejlépe uchovat? Existuje celá řada různých způsobů a každému vyhovuje něco jiného. Můžete je naložit do tuku, balšírovat a vyudit, naložit do octa, posypat solí nebo klasicky nasušit. Jak je to ale s mražením?

Nikdy se nesnažte zmrazit houby, které jsou syrové. Můžete je před tím buď podusit tak čtvrt hodiny v kastrolu se slanou vodou a kořením, nebo zprudka orestovat v oleji, tuku či másle. Ideální je větší kusy rozčtvrtit nebo nakrájet na plátky.

Houby po vychladnutí zmrazte ideálně jednotlivě rozložené, bude potom snazší odebrat si jen takový počet, který spotřebujete přímo do konkrétního jídla. Poté, co jsou jednou zmražené, je už můžete klidně uchovávat společně tak, aby nezabíraly tolik místa. Houby spotřebujte do půl roku od nasbírání.