Pro summit s vůdcem KLDR se podle Trumpa vybírá ze tří míst

28. dubna 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Jako dějiště nadcházejícího setkání prezidenta Donalda Trumpa a severokorejského vůdce Kim Čong-una jsou ve hře dvě či tři místa. Před jednáním s německou kancléřkou Angelou Merkelovou v Bílém domě to dnes prohlásil Trump, podrobnosti ale neuvedl. Summit Trumpa s Kimem je plánován na konec května, případně na začátek června.

Trump k pátečnímu jednání Kima s jihokorejským prezidentem Mun Če-inem poznamenal, že na rozděleném Korejském poloostrově dosud rozhovory takto daleko nedošly. Uvedl také, že zásluhu na vstřícnější atmosféře v regionu má čínský prezident Si Ťin-pching, za což mu poděkoval.

Na tiskové konferenci s Angelou Merkelovou Trump Německu poděkoval, že pomáhá sankcemi držet KLDR pod tlakem, což také přispělo k uspořádání dnešního mezikorejského summitu. Uvedl, že historické setkání představitelů obou korejských států je povzbuzujícím krokem, ale nepřesvědčilo ho to k uvolnění tlaku vůči Pchjongjangu. Zdůraznil, že nehodlá zopakovat chyby předchozích amerických administrativ a že jakýkoli ústupek KLDR musí být vyvážen dohodou o likvidaci jaderného arzenálu.

Merkelová řekla, že neví, zda se podaří vytvořit z Korejského poloostrova region bez jaderných zbraní. Vyjádřila ale naději ve zdar jednání.

Americký prezident dnes zopakoval dřívější prohlášení, že se nenechá Severní Koreou ovlivnit a že pokud summit k žádnému výsledku nepovede, jednání opustí.

Americký ministr obrany Jim Mattis podle agentury Reuters dnes řekl, že USA budou s KLDR muset budovat vzájemnou důvěru přijímáním konkrétních opatření. Vyjádřil přitom optimismus, že by se to mohlo podařit. Mattis řekl, že otázka další přítomnosti amerických vojáků na Korejském poloostrově bude součástí vyjednávání mezi spojenci a KLDR o budoucí mírové dohodě.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme