Raiffeisenbank čelí nařčení, že je zapletena do praní špinavých peněz

5. března 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Raiffeisen BANK, pobočka v obchodním centru Forum Nová Karolina v Ostravě.

Rakouský finanční ústav Raiffeisen Bank International (RBI) čelí nařčení, že je zapleten do praní špinavých peněz. Server Addendum.org napsal, že obvinění rakouské prokuratuře doručil investiční fond Hermitage Fund. Banka v reakci uvedla, že o žádné stížnosti tohoto druhu neví, její akcie ale na zprávu zareagovaly propadem o více než deset procent. Uvedla to v úterý agentura Reuters.

Název Raiffeisen ale figuruje také v materiálu Mezinárodní organizace investigativních novinářů ze zaměřením na odhalování organizovaného zločinu a korupce (OCCRP), který byl zveřejněn v pondělí a který tvrdí, že tato banka byla protistranou v systému praní špinavých peněz.

“Nejsme si vědomi žádného trestního oznámení vedeného proti nám, jež by obsahovalo údajné praní špinavých peněz,” uvedla banka v e-mailové zprávě zaslané agentuře Reuters a dodala, že záležitost analyzuje.

Banka rovněž uvedla, že část obvinění z praní špinavých peněz byla už dříve předmětem intenzivního vyšetřování a že úřady došly k závěru, že obvinění je neopodstatněné.

Raiffeisen Bank International patří mezi největší banky ve střední a východní Evropě. Působí ve 14 zemích regionu včetně České republiky, kde od roku 1993 nabízí služby prostřednictvím ústavu Raiffeisenbank, jehož je majoritním akcionářem.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme