S extrémním zdražováním letos nepočítáme. V turistice je tvrdá konkurence, která to nedovoluje, říká mluvčí Asociace cestovních kanceláří

14. dubna 2022·Zprávy·Dominika Číčelová

Jan Papež (Foto: Frekvence 1)

Hostem Press klubu Frekvence 1 byl Jan Papež, místopředseda a mluvčí Asociace cestovních kanceláří a agentur. S Čestmírem Strakatým probrali blížící se období letních dovolených. Bude se zdražovat? Jak to bude s cestováním letošní rok? Na co si dávat v turistice pozor? A jak jsou na tom v současné době cestovky?

Lidé cestovat chtějí

Místopředseda Asociace CK si myslí, že blížící se sezóna bude nejnormálnější za poslední dva roky. “Už minulá sezóna naznačovala, že se v turistice hýbou ledy a začátek letošní již ukazuje, že lidé opravdu cestovat chtějí. Jsou unaveni z doby covidu a rozvolnění otevírá hranice,” říká Jan Papež a dodává, že proticovidová momentální opatření jsou po světě různá, ale oproti loňskému roku mnohem více rozvolněná. “Čekáme na rozvolnění asijských zemí a doufáme, že se do léta otevřou.”

Lidi se nemusí bát větších rizik

Cestovní kanceláře a agentury jsou po dvou letech pandemie na různých úrovních kondice. Papež říká, že ty, co udržely svou působnost jsou na tom dnes dobře, ale nikdo nevidí do střev jednotlivých společností. “V tuto chvíli situace nahrává všem, kteří zůstali na trhu. Lidé nemusejí mít strach. Cestovní ruch je jednou z nejchráněnější oblastí, co se týká ochrany spotřebitele, o hodně chráněnější než například prodej plynu… Ti, co si koupí zájezd u legální CK, neriskují ztrátu peněz, maximálně nějaké potíže. Letošní sezóna by neměla být nějak výjimečná ohledně rizika,” vysvětluje mluvčí Asociace.

Nikdo nedělá nic z dobré vůle

S nelegálními cestovními kancelářemi je poslední dobou České republice velký problémVyrojily se různé cestovatelské kluby na sociálních sítích, které dávají lidi dohromady ve zdání, že to dělají zdarma a z dobré vůle, což nedělá nikdo. Například jedna slečna udělala veliký zájezd na Jamajku pro více než 30 lidí a ve výsledku odletěla na Jamajku jenom s jejich penězi a ostatní zůstali doma. Na to si musí všichni dávat pozor,” varuje Jan Papež.

Zdraží se maximálně kvůli ceně letenek

Měli by lidé počítat s tím, že letos půjdou ceny v cestovním ruchu nahoru? Turistika je z hlediska konkurence nesmírně tvrdý obor. Vy můžete spočítat, že jste na hraně profitu, ale nemůžete si dovolit zdražit, protože vaše konkurence nezdraží a vy neprodáte to, co byste mohli. Na druhou stranu, pokud porostou ceny letenek z důvodu drahého paliva, tak se to do cen bude muset promítnout. S tím se počítat musí. Nemůžeme však dle zákona zdražit zájezdy, které jsou už prodané,” ujišťuje zákazníky host Press klubu Frekvence 1 místopředseda Jan Papež a dodává, že s žádným extrémním zdražováním nepočítá a je přesvědčen, že lidé budou letos zase cestovat do svých oblíbených destinací, jako před dvěma lety. 


Zprávy - další články

Doporučujeme