S Mikulášem mezi uprchlíky. Budou mu muslimské děti rozumět?

4. prosince 2015·Zprávy·Redakce

Spolek německé katolické mládeže každoročně organizuje v Kolíně nad Rýnem seminář pro Mikuláše. Ten prý v současnosti řeší tyto otázky: Smím ještě děti napomínat? Můžu vůbec ještě předstírat nějakou taškařici? A můžu zajít i do uprchlických zařízení?

Typický svatý Mikuláš má v ruce berlu a na hlavě mitru, reprezentuje tedy křesťanskou víru. Otázka proto zní: Budou muslimové rozumět tomu, co dělám? A nebudou to chápat jako pokus o misionářství? Walter Simon, který Mikuláše dělá už 43 let, uprchlíky rozhodně nechce ve svém domovském městečku Kempen am Niderrhein opomenout. Koneckonců jsou to prý právě oni, kdo potřebuje dárky nejvíce.

Bernd Wagner-Ost chce zase jako Mikuláš navštívit uprchlická zařízení v Kolíně nad Rýnem. “Kárat ale Mikuláš tyhle děti nesmí. Už tak si zažily spoustu hrozných věcí, musí proto slyšet jen pozitivní věci,” myslí si. Harry Flicka, nyní už masér v důchodu, zase vzpomíná, jak kdysi v Duisburgu vešel do školní auly, kde seděly téměř výhradně dívky s muslimským šátkem na hlavě.

“Původně jsem myslel, že jde o omyl a chtěl jsem odejít. Nakonec jsem ale zůstal a byl to jeden z nejhezčích výstupů, jaké jsem kdy měl. Děti byly tak pozorné a vše sledovaly s takovým zájmem, jaký jsem už dlouho nezažil. Věděly, že Mikuláš byl biskup a žil v dnešním Turecku. Znaly i legendu o něm,” říká Flicka. Po výstupu se sešel i s místním imámem. “Setkali jsme se, popovídali jsme si a shodli jsme se na tom, že oba věříme v jednoho Boha. Způsob myšlení mají muslimové stejný jako my. Všichni chtějí jen to, aby se děti měly dobře,” dodává.

Zprávy - další články

Doporučujeme