Sníte o superschopnostech? Podle vědců své smysly můžeme vytrénovat

12. dubna 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Přemýšleli jste někdy nad tím, jaké by to bylo mít ostříží zrak, perfektní sluch nebo čich jako váš psí kamarád? Smyslové vnímání využíváme prakticky neustále a čím jsme na tom lépe, tím je náš život jednodušší. Musíme se však spokojit s tím, co máme, a nebo je možné své smysly vytrénovat a dosáhnout lepších schopností? Vědci představili překvapivou odpověď.

Řada rozdílů mezi námi je vrozená. Ženy mají například obecně lepší hmat než muži. Ve skutečnosti ale nejde o záležitost spojenou s pohlavím, ale s velikostí rukou – na menších prstech jsou hmatové receptory naskládány blíže u sebe a dovolují tak detailnější vnímání. Pokud má však muž stejně velké ruce jako žena, jejich hmat bude zhruba stejný.

Ačkoli smyslové schopnosti má každý člověk trochu jiné a do značné míry je limituje naše tělo, vědci z Oxfordské univerzity odhalili, že přece jenom zbývá ještě hodně prostoru pro zlepšení či zhoršení. Podobně jako své sportovní dovednosti nebo znalost cizích jazyků je totiž podle nich možné své smysly vytrénovat.

Jak? Typický trénink spočívá v porovnávání jednotlivých stimulů. Člověk musí určit, zda jsou stejné, nebo rozdílné. Obvykle se začíná u značně odlišných vjemů, u kterých je rozlišení jednoduché. Postupně však přicházejí stále těžší a těžší úkoly a člověk se naučí vnímat menší rozdíly a rozpoznat podněty více do detailu.

Neurologické studie přitom naznačují, že zlepšení smyslového vnímání je možné dosáhnout i dalšími způsoby, například stimulováním různých oblastí mozku.

A jak výrazného posunu je vůbec možné dosáhnout? Podle vědců je výsledek velmi znatelný. Ve studii zaměřené na hmat na bříškách prstů došlo ke zlepšení až o 42 % oproti původním schopnostem dobrovolníků. Záleží však na tom, jaká je genetická výbava člověka a také jak dlouho a jak usilovně své schopnosti trénuje.

Životní styl - další články

Doporučujeme