Sprchové hlavice jsou rájem pro bakterie! Nejhorší jsou ty plastové

5. února 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. (Foto: Shutterstock.com)

Říkáte si, že ji přece pravidelně umýváte, takže musí být čistá? Omyl. Právě sprchové hlavice jsou doslova obsypané bakteriemi. Může vás však těšit fakt, že ty evropské jsou na tom o něco lépe, než americké. Které jsou nejlepší?

Asi vás nijak nepřekvapí, že v koupelnách to skutečně »žije«. Proto je velmi důležitá pravidelná a hlavně důkladná údržba. Málokdo však zřejmě věnuje sprchové hlavici tolik pozornosti, kolik by zasluhovala. Podle týmu vědců z americké University of Colorado v Boulderu bývá tento předmět úplným semeništěm mikroorganismů.

Pozornost vědců upoutali zvláště zástupci rodu Mycobacterium, tzv. netuberkulózní mykobakterie (NTM). Ty mohou způsobit tzv. NTM plicní infekci. Vědci zkoumali 656 vzorků biofilmů ze sprch a provedli rovněž chemické rozbory vody. Zjistili přitom, že zmíněné bakterie se prokazatelně častěji vyskytují v amerických koupelnách, než v těch evropských.

Čím to je? Může to být i důsledek častějšího používání chloru k dezinfekci na půdě USA. Bakterie NTM jsou totiž vůči němu odolné.

»Nejobsypanější« mykobakteriemi byly přitom sprchové hlavice vyrobené z kovu. Ty plastové totiž obsahují chemické látky, které těmto mikrobům úplně nesvědčí. To ale ve výsledku není žádná výhra – znamená to pouze to, že na plastových kusech najdete rozmanitější »společenství«.

Bakterie se přitom na hlavici vrátí i po umytí desinfekcí. Při sprchování se pak snadno dostanou do vzduchu a následně do dýchacích cest. Jak tedy proti nim můžeme bojovat? Když pustíte vodu, nechce ji raději nejprve chvíli odtéct, než pod ní vstoupíte. Mikroby, které by vám jinak vlétly do obličeje, se tím částečně odplaví.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme