Stephen King (71) prodal studentům práva ke své povídce: Řekl si o 1 dolar

29. října 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Shutterstock

Světoznámý mistr hororu Stephen King má na kontě celou řadu bestsellerů, které se ještě za jeho života stihly zařadit k literární klasice. Carrie, Cujo, Osvícení, Zhubni, Hřbitov zvířátek, To, Vykoupení z věznice Shawshank a spousta dalších titulů se dostaly i na plátna kin a učarovaly rovněž filmovému publiku. Jeden z nejúspěšnějších autorů naší doby však prodal autorská práva k jednomu ze  svých příběhů za pouhý jeden dolar. Proč to udělal?

Kupcem totiž byla skupina studentů filmu z Blaenau Gwent Film Academy ve městě Tredegar ve Walesu. Postoupením práv jim tak uznávaný autor umožnil zfilmovat jeho dosud nezpracovanou povídku s názvem “Stationary Bike”. Povídka vyšla v souboru “Just After Sunset” (česky pod názvem “Za soumraku”, pozn. red.) v roce 2008.

Hlavní postavu příběhu je muž, který si pořídí rotoped, aby cvičením na něm snížil svůj vysoký cholesterol. Jakmile ale na stroji začne cvičit, začne trpět podivnými vizemi vlastního těla. Studenti teď mohou díky štědrosti literárního velikána zpracovat povídku do vlastního filmu.

Tento případ přitom není vůbec ojedinělý. Stephen King již v 70. letech přišel s projektem, který dostal jméno Dollar Babies program, tedy volně přeloženo Dolarový program pro děti. V něm umožňuje studentům své dosud nezpracované povídky odkoupit za pouze symbolické částky.

“Okolo roku 1977 nebo tak nějak jsem začal zažívat úspěch a má popularita rostla. Vnímal jsem to jako způsob, jak vrátit trochu té radosti, kterou mi ty filmy přinesly,” uvedl King pro BBC. A jeho nápad se skutečně vyplatil.

Například režisér slavného snímku Vykoupení z věznice Shawshank, Frank Darabont, začínal přesně takhle. V roce 1983 totiž za stejných podmínek zfilmoval Kingovu povídku “The Woman in the Room” (Žena v pokoji, pozn. red.). Tento filmařský debut mu pomohl nastartovat jeho kariéru. P pár let později se Darabont stal celosvětově uznávaným režisérem.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme