Tabák a alkohol jsou nepřáteli našich nocí: Proč spíme málo nebo naopak moc?

21. dubna 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

Pozdější usínání, nespavost a krátká doba spánku... Psychoaktivní látky nepřispívají ke kvalitnímu spánku, po němž se cítíme odpočatí, píše francouzský deník Le Figaro.

Modré obláčky dýmu z cigarety a sklenka zlatavého vína mají projasnit temnotu bezesné noci. Tabák a alkohol doprovázejí problémy se spánkem mnoha Francouzů. Ten je velmi křehký a zranitelný psychoaktivními látkami, přestože jsou legální.

Tým francouzských vědců studoval souvislosti týkající se psychoaktivních látek a spánku. Jde o bludný kruh: první ovlivňují kvalitu druhého, a naopak problémy se spánkem vedou ke zvýšené konzumaci těchto látek. Na základě dotazování 12.637 osob ve věku od osmnácti do pětasedmdesáti let vědci konstatovali, že konzumace tabáku je spojena s kratší dobou spánku. Z těch osob, které kouřily, uvádělo 39 až 49 procent, že spí denně méně než šest hodin, podle toho, zda jsou málo či hodně závislí.

“Spánek kratší než šest hodin je spojován s mnohými nemocemi, jako je obezita, cukrovka druhého typu, kardiovaskulární choroby, deprese a náchylnost k dopravním nehodám,”uvedli autoři studie. Narušení doby spánku bylo rovněž pozorováno v rámci rozsáhlé studie zveřejněné v mezinárodním časopisu Journal of Public Health, která se týkala téměř půl milionu osob.

Zatímco bývalí silní kuřáci spali většinou méně než šest hodin denně, současní silní kuřáci a nekuřáci vystavení tabákovému kouři zase spali příliš dlouho – více než devět hodin. I tento typ spánku je spojen s náchylností k chorobám.

K látkám, které zhoršují kvalitu spánku, patří nikotin, který je silným stimulantem, i když je konzumován v podobě náhražky. Elektroencefalogram (EEG) u kuřáků a nekuřáků ukázal změny v mozkových vlnách u kuřáků v době, kdy spali.

Lidé často pijí alkohol, aby lépe usnuli. Jak však varují vědci, alkohol sice může usnadnit usínání, ale jeho zneužívání vede k tomu, že se člověk v noci často budí a jeho spánek je roztříštěný. Navíc dávka potřebná k usnutí se časem zvyšuje.

Ve francouzském epidemiologickém bulletinu se uvádí, že velmi závislí kuřáci trpí dvakrát více nespavostí než ostatní populace (25,5 procenta oproti 12,6 procentům). Konzumenti tabáku, konopí a velcí pijáci také většinou uváděli, že jsou večerní typy (sovy). Chodí v týdnu spát až po 23. hodině, někdy až o půlnoci a o víkendu ještě o dvě hodiny později. I tento životní styl je z hlediska zdraví škodlivý.

Tabák jako trojnásobný nepřítel spánku si zasluhuje, aby se k němu přihlíželo ve studiích týkajících se souvislostí mezi spánkem a kardiovaskulárními chorobami. Tento důvod může být rovněž více využíván k tomu, aby byli kuřáci přesvědčováni o tom, že se mají vzdát svého zlozvyku.

Zdroj: ČTK

Životní styl - další články

Doporučujeme