Trump hrozí, že s pomocí vojsk uzavře hranici mezi Mexikem a USA

19. října 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Americký prezident Donald Trump zvažuje, že s pomocí vojska neprodyšně uzavře hranici mezi Mexikem a Spojenými státy. Téma migrace oživil ve čtvrtek večer na předvolebním shromáždění v americkém státě Montana. Reagoval mimo jiné na zprávu, že se na sever vydala skupina asi 3 tisíce běženců ze Salvadoru, Hondurasu a Guatemaly. Informují o tom zpravodajské agentury.

Trump již těmto třem středoamerickým státům dříve pohrozil, že jim Washington kvůli nelegální migraci pozastaví humanitární pomoc. Skupina uvádí, že prchá před bídou a násilím.

Americký prezident tyto lidi označil za “karavanu”, kterou organizují opoziční demokraté. Sama od sebe se údajně na cestu nevydala. Důkazy ale Trump nepředložil. “Chci mexické vládě poděkovat, protože je doufám zadrží, než se vůbec dostanou do Mexika,” dodal namísto toho.

Pokud by ale mexická vláda nebyla schopna migranty zadržet “povolám americkou armádu, aby jižní hranici uzavřela,” napsala již dříve hlava USA na twitteru.

Trumpovy komentáře k migraci jsou podle zpravodajského serveru BBC pravděpodobně snahou zajistit si podporu před nadcházejícími parlamentními volbami. Ty se v USA uskuteční již 6 listopadu a demokraté v nich mají šanci Trumpovy republikány porazit.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme