Úžasný úspěch české vědy! Z vibrací těla pacienta lze zjistit, jaký bude mít průběh covidu

2. prosince 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová·ČTK

V areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové v dočasně zřízené odběrové ambulanci pokračovaly 20. března 2020 odběry pro pacienty, kteří mají podezření, že se nakazili novým koronavirem.(CTK Photo/David Tanecek)

Vědci z Přírodovědecké fakulty Univerzity Hradec Králové pracují na vývoji senzorů a algoritmů, které z vibrací těla pacienta s covidem zjistí, jaký u něj bude vývoj nemoci. Systém je navržený jako bezkontaktní se senzory uloženými pod matrací, na které pacient leží. Metodu vědci zatím testují v nemocnicích v Chrudimi a v Trutnově. ČTK to ve středu řekl mluvčí univerzity Jakub Novák.

Soustava senzorů v podložce pod matrací bude u pacientů měřit mikrovibrace lidského těla, které jsou způsobené tepem a dechem. Právě zhoršené dýchaní, které je jedním z typických příznaků covidu-19, chtějí vědci za pomoci senzorů zanalyzovat, klasifikovat a vytvořit jakousi databázi stavů. K vyhodnocování těchto stavů jim pak poslouží speciálně navržené algoritmy.

Nový postup pomůže lékařům včas zasáhnout

Ve výsledku by měli lékaři získat předpověď zhoršení či zlepšení stavu pacienta a podle toho přizpůsobit lékařskou péči. “Lékařům to pomůže nejen včas zasáhnout při zhoršujícím se průběhu nemoci, ale zároveň i přeložit pacienta na jiné oddělení a rozložit tak vhodně využití přístrojů, například ventilátorů,” uvedl Filip Studnička z katedry fyziky přírodovědecké fakulty. Lůžka vědci osazují speciální senzorovou podložkou zatím v nemocnicích v Trutnově a v Chrudimi a jednají o zapojení dalších nemocnic.

“Teď se chceme soustředit pouze na onemocnění covid-19 a dýchací poruchy, abychom mohli senzory správně nastavit s ohledem na toto onemocnění,”uvedl k projektu vedoucí Centra pokročilých technologií Přírodovědecké fakulty UHK Richard Cimler. Vědci plánují, že v budoucnu vytvoří platformu pro sdílení poznatků a databanku, kterou by lékaři využili pro další výzkum covidu-19 a výměnu informací mezi sebou.

Projekt, který potrvá do září roku 2021, podpořila částkou 2,5 milionu korun Technologická agentura ČR. Stalo se tak v rámci mimořádné výzvy na podporu výzkumů spojených s pandemií nového koronaviru.

Zprávy - další články

Doporučujeme