Česká vynalézavost boduje! Nový test na koronavirus za pár korun a v pohodlí domova. Stačí vykloktat a je to!

1. prosince 2020·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Ilustrační foto (Zdroj: Shutterstock.com)

Český národ je známý tím, že vždy si vymyslí něco svého. Vynalézavý šéf Ústavu molekulární a translační medicíny Lékařské fakulty Univerzity Palackého v Olomouci, Marián Hajdúch, přišel na nový typ testu na koronavirus. Lidem na něj bude stačit pár korun a dokonce si jej udělají sami v pohodlí domova. Uživatel musí pouze vykloktat vodu.

Přelomový objev v koronavirové epidemii představil vědec Marián Hajdúch. “Testovaná osoba vykloktá 10 mililitrů pitné vody, vyplivne do kelímku, ve kterém je stabilizační prášek, uloží do obalu a ten odevzdá na odběrném místě. Vzorek se pak zpracovává v laboratoři standardní PCR metodou, funguje na to i LAMP technologie. Antigenní testy  jsme ještě nezkoušeli, ale to je v jednání,” popsal ředitel pro Právo.

Testy by podle Hajdúcha mohly být běžně dostupné v lékárnách. Cenově potom vyjde jen na pouhých 130 korun. Což je o dost méně, než za současný test. Také tato metoda je daleko příjemnější a odběr si udělá člověk sám a nepotřebuje k tomu žádnou asistenci. “Náš Gargtest je jen první krok, je to samoobslužná souprava,” řekl.

Citlivost testů je srovnatelná. “Srovnávací studie ukázala, že odchylka je asi 3 až 3,5 procenta, tedy statisticky bezvýznamná,” uvedl ředitel pro eXtra.cz. Testy budou k dispozici už od čtvrtka. “Zatím jsme připraveni pro velkoodběratele, distribuční kanály hledáme. V tuto chvíli můžeme dodat zhruba 50 tisíc testovacích souprav,” dodal Hajdúch.

Test díky certifikaci CE IVD je uznáván v Evropské unii, ale v jiných zemích světa se teprve čeká, jak se samotné testování osvědčí.

 

 

Zprávy - další články

Doporučujeme