V ČR dnes přibylo 23 nakažených koronavirem a 138 vyléčených

15. května 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

V areálu Fakultní nemocnice Hradec Králové v dočasně zřízené odběrové ambulanci pokračovaly 20. března 2020 odběry pro pacienty, kteří mají podezření, že se nakazili novým koronavirem.(CTK Photo/David Tanecek)

V Česku v pátek zatím přibylo 23 potvrzených případů nákazy koronavirem, celkem jich od začátku epidemie je 8374. Počet vyléčených vzrostl o 138 na 5379. S nemocí dosud v ČR zemřelo 295 lidí. Vyplývá to z údajů ministerstva zdravotnictví k dnešním 17:30. S nákazou se v zemi aktuálně potýká 2700 lidí.

V květnu byl zatím denní přírůstek nakažených vždy nižší než sto. Ačkoliv dnes mohou ještě nějaké případy přibýt, je pravděpodobné, že pod touto hranicí zůstane i dnes. Ve čtvrtek se počet nakažených rozšířil o 82 lidí, což bylo v květnu dosud nejvíce.

Nejvyšší počet nakažených je v Praze, a to 1921. Více než tisíc případů nákazy hlásí také Moravskoslezský kraj a střední Čechy. V přepočtu na počet obyvatel je situace nejhorší v Praze a také Karlovarském kraji, kde na 100.000 obyvatel připadá shodně více než 147 nakažených. Naopak v jižních Čechách evidují zhruba 28 nakažených na 100.000 obyvatel, což je nejméně v ČR.

Počet úmrtí s covidem-19 se dnes rozšířil o dvě, na dnešní den pak podle údajů ministerstva připadá jedna oběť. Ve čtvrtek s nemocí zemřeli tři lidé, stejně jako ve středu i v úterý. “S ohledem na fakt, že vykazování úmrtí má určité zpoždění oproti reálnému stavu z důvodu validace a uzavírání případů krajských hygienických stanic, se mohou denní záznamy zpětně měnit právě z důvodu průběžného doplňování,” uvedlo ministerstvo.

V Praze dosud s koronavirem zemřelo 94 lidí. Moravskoslezský kraj eviduje 47 obětí, v Karlovarském kraji bylo 33 úmrtí, ve Středočeském 23 a v Ústeckém 21. Nejlépe je na tom stále Zlínský kraj, kde s nemocí zemřeli dva lidé.

Aktuálně je v ČR 2700 nakažených koronavirem. Podle čtvrtečních údajů bylo v nemocnicích hospitalizováno 197 lidí, z nichž 37 bylo v těžkém stavu.

V neděli skončí v Česku po více než dvou měsících nouzový stav, některá omezení ale budou platit dál. Po dalším rozvolnění opatření vydaných proti šíření koronaviru budou od 25. května možné hromadné akce až pro 300 lidí, a to i ve vnitřních prostorách. Uvnitř restaurací budou povinné roušky i pro hosty s výjimkou konzumace, podobně na koupalištích s výjimkou doby ve vodě a na dece. Obnoví se návštěvy v nemocnicích a domovech seniorů, bude se ale měřit teplota.

Sledujte koronavirus a jeho dopady nejen vážně, ale i s nadhledem a v souvislostech ze všech úhlů i v audio podobě.

Zprávy - další články

Doporučujeme