V Pekingu mají první automatizovaný útulek pro kočky! Stará se o ně umělá inteligence

19. února 2019·Zprávy·Barbora Pisingerová

Zdroj: Baidu

Toulavé kočky žijí prakticky po celém světě. Nejinak je tomu i ve skoro 22miliónovém Pekingu, kde právě teď panuje škaredé počasí a teploty pod bodem mrazu. Inženýr Wan Xi ze světoznámé společnosti Baido se proto rozhodl pro kočky něco udělat a vytvořil unikátní útulek, který využívá technologie umělé inteligence.

V mrazivých teplotách je život toulavých koček v čínské metropoli opravdu hodně náročný. Zdroje pitné vody jsou zamrzlé, zvířata trpí nedostatkem potravy a často se nemají kam schovat a kde zahřát. Milovník koček, který je shodou okolností inženýrem ve společnosti provozující vyhledávač Baido, se proto rozhodl zamyslet nad možným řešením.

Nejprve se jeho myšlenky upínaly k založení klasického útulku. V průběhu úvah ale zjistil, že by bylo zapotřebí aktivního personálu, který není snadné sehnat. Popřemýšlel proto nad tím, jak by to šlo udělat pokud možno bez lidí – a přišel s neotřelou myšlenou.

Pod záštitou společnosti Baido vytvořil průkopnické zařízení, které využívá umělou inteligenci a další moderní technologie. Součástí je například systém, který díky kameře rozpozná až 174 plemen koček. Žádnému jinému druhu, než kočce, se však z důvodu bezpečnosti ubytovaných zvířat neotevře.

Technologie rovněž rozpoznají nejběžnější onemocnění a úrazy, a v případě, že je u zvířete zaznamenají, informují lidskou obsluhu. Součástí je také dávkovač potravy a pitné vody, senzor, který hlídá obsah vzduchu a čidlo, které udržuje vyhřívání na stabilní teplotě 25 °C.

Zprávy - další články

Doporučujeme