Přemnožené toulavé kočky jsou problém, tvrdí odborníci: Jak se dá pomoci?

14. června 2018·Články·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto. Zdroj: Shutterstock

Toulavé a zanedbané kočky už v některých městech pokládají lidé za samozřejmost. Podle pracovníků útulků je to ale špatně. Zvířata jsou hladová, nemocná, plná parazitů a navíc se dále nekontrolovaně množí. Co proti tomu může obyčejný člověk udělat?

Téma přemnožených toulavých koček se ve veřejném prostoru příliš neřeší. Mnozí jsou přesvědčeni, že kočka na ulici je přece dravá šelma, obživu si najde a je tedy všechno v pořádku. Dalším sice kočky vadí, ale spíš proto, že je zvířata obtěžují. Takoví lidé jsou potom někdy schopni kočky trávit nebo jinak likvidovat.

„Na ulicích by se měly dělat u koček takzvané civilní kastrační programy, protože kočka je nyní přemnožený tvor. Spoustě lidí vadí jejich aktivní období, kdy se mrouskají. Spousta z nich je zablešených. Chtěli bychom počet divokých koček nějak udržovat. Ať jsou kastrované, ošetřené proti parazitům a udržované,” řekla k tématu Alexandra Jančová z kraslického útulku Konec toulání pro Sokolovský deník.

“Chtěli bychom apelovat i na lidi, ať kočky kastrují. Zejména starším lidem se pak množí v bytě, a když jich mají deset, dvacet, tak je pak docela problém řešit najednou takový počet zvířat,“ pokračovala Jančová.

Eviduji od lidí několik žádostí o pomoc s toulavými kočkami ve měste Rotava, které je od nás co by kamenem dohodil. Na…

Zveřejnil(a) Konec toulání dne 20. květen 2018

A jak přispět vlastním dílem? „Pomoci může opravdu každý. Ne každý má finance nazbyt, které může poslat. Ale vidíte, že je možné pořádat i podobné benefiční akce, kam lidé donesou, co již nepotřebují, a další si to mohou zakoupit. Je zde doopravdy vše, co má na bleším trhu být. Od šatstva přes porcelán, hračky, výrobky pro útulek až po knihy, z nichž mnohé jsou opravdu unikátem,“ říká Jančová.

Dodává ale, že výraznou pomocí je například i pomoc s úklidem, výsadbou zeleně nebo drobnými stavebními pracemi, jako třeba oprava plotu. Možné je i přinést krmení nebo další potřebné věci.

Pokud máte zájem se do péče o toulavé kočky zapojit, zkuste zkontaktovat útulek ve svém bydlišti a domluvit se s nimi na způsobu pomoci, který by oběma stranám vyhovoval. Obce se totiž do řešení problému zpravidla příliš nehrnou a soukromé organizace tak rády využijí každou pomocnou ruku, která se nabídne.

Články - další články

Doporučujeme