Děti kvůli pandemii nemohou do školy. S domácí výukou má pomoci speciální pořad UčíTelka

16. března 2020·Zprávy·Barbora Pisingerová

Foto: Česká televize

Českou republiku v současnosti sužuje řada ochranných opatření a jedním z nich je i zavření všech škol a přerušení výuky. S tím, aby děti takříkajíc nevyšly ze cviku, jim má pomoci speciální program UčíTelka, který od pondělka startuje na České televizi. Tři hodiny každé dopoledne v něm budou pedagogové přednášet látku pro první stupeň základních škol. V ranním vysílání Rádia Z o programu pohovořil vedoucí projektu Luboš Rosí.

Českou republiku v současnosti sužuje řada ochranných opatření a jedním z nich je i zavření všech škol a přerušení výuky. S tím, aby děti takříkajíc nevyšly ze cviku, jim má pomoci speciální program UčíTelka, který od pondělka startuje na České televizi. Tři hodiny každé dopoledne v něm budou pedagogové přednášet látku pro první stupeň základních škol. V ranním vysílání Radia Z o programu pohovořil vedoucí projektu Luboš Rosí.

V pondělí 16. března odstartoval na České televizi unikátní projekt UčíTelka. Speciální vysílání má pomoci se vzděláváním dětem, které kvůli epidemii nového typu koronaviru nemohou do škol.

“Snažíme se maximálně připravit vysílání ve spolupráci s ministerstvem školství, protože jsem přesvědčený, že umíme dělat televizi, Česká televize umí připravit program i v takto rekordním čase, ale tohle celé, co se tam bude vyučovat, musí být v gesci ministerstva školství,” uvedl v ranním vysílání na Rádiu Z vedoucí projektu Luboš Rosí.

Tým České televize má proto k dispozici hned několik odborníků z ministerstva školství, se kterými televizní výuku konzultuje. Přesto však nelze počítat s tím, že speciální vysílání nahradí školní výuku.

“My si neděláme ambici, že by bylo možné probrat veškerou látku. To ani nejde, protože ta časová dotace je nižší. Tady je to tříhodinové vysílání, kde každou půlhodinu budeme věnovat jednomu ročníku prvního stupně základní školy. Pojedeme od první třídy až po pátou, takže už když si to člověk přepočítá, tak nám vyjde tak půlhodinka, čtyřicet minut na jeden ročník, zatímco ve škole jsou děti celé dopoledne,” popsal Rosí.

Výuku na obrazovkách povedou skuteční učitelé. Na výzvu ze strany ČT a ministerstva školství se podle Rosího i navzdory velmi krátkému času ozvalo obrovské množství ochotných pedagogů. Kteří z nich se nakonec dostanou na obrazovku ale neurčuje televizní tým, nýbrž samo ministerstvo.

“Dnes máme ve vysílání pět pedagogů, kteří provedou tou výukou tak, jako by to bylo v reálné třídě. Budou tam tři žáci, ke každému předmětu tedy jeden pedagog a moderátorka, která divákům řekne jednotlivé důležité informace a propojí vysílání,” uvedl Rosí.

“Zároveň tam bude sedět odborný garant z ministerstva školství, který bude na chatu u počítače odpovídat přes facebookovou stránku pořadu UčíTelka dotazy diváků. Pořad je sice primárně určen pro děti, ale samozřejmě počítáme s tím, že se rodiče budou chtít ptát,” popsal moderátor.

Celý rozhovor si můžete poslechnout tady >>

Zprávy - další články

Doporučujeme