Vědci přišli s překvapivým závěrem: Vztek prý vede k nemocem ve stáří

13. května 2019·Životní styl·Barbora Pisingerová

Ilustrační foto.

O tom, že emoce mají i fyziologické účinky na náš organismus, se již dávno ví. Nyní však přišli vědci z Kanady se zjištěním, které by si měli přečíst všichni cholerici. Přemíra vzteku totiž podle jejich studie výrazně zvyšuje riziko nemocí v poslední etapě lidského života. 

Výsledky studie kanadských vědců publikované v odborném časopise Psychology and Aging (psychologie a stárnutí, pozn. red.) ukazují, že vysoká hladina stresu je spojena se špatným zdravotním stavem starších lidí.

Vědci zkoumali 226 dospělých lidí ve věku 59 – 93 let. Těm odebírali vzorky krve, které testovali na mírnější projevy zánětů, a požádali účastníky, aby nahlásili jakékoli chronické obtíže spojené s věkem (např. kardiovaskulární nemoci, diabetes nebo artritidu), které je sužují. Účastníci studie také vyplnili dotazník, který se jich ptal na míru vzteku nebo smutku, který prožívají během běžného dne.

Vědci zkoumali, zda výsledky ovlivňuje věk. Zjistili, že vyšší hladina stresu je spojena se záněty a špatným zdravotním stavem jedinců starších 80 let, ale u těch mezi 59 – 79 lety už ne. Smutek se záněty ani dalšími zdravotními problémy nesouvisel ani v jedné věkové skupině.

Pro lepší pochopení toho, jak vztek ovlivňuje náš organismus, by bylo potřeba dlouhodobějšího šetření. Vědci zároveň upozorňují, že výsledky mohl zkreslit fakt, že vyšší hladinu vzteku mohly u některých účastníků studie způsobovat samy nemoci.

Pokud vás ale děsí, že jakékoli rozčilení v důchodu podlomí vaše zdraví, vězte, že máte docela dobrou naději na spokojené stáří. Podle jiné studie jsou totiž starší lidé obecně šťastnější, než příslušníci mladších generací.

Životní styl - další články

Doporučujeme