Vědec objevil nový druh dinosaura, 30 let byl všem na očích

7. srpna 2019·Zprávy·Lukáš Vaněk

Ilustrační foto

Britský vědec objevil nový druh dinosaura - nikoliv však při vykopávkách, ale v jihoafrickém muzeu. Mnoho milionů let stará lebka se nacházela špatně zařazená mezi dalšími exponáty, informoval list The Telegraph. Nový druh dinosaura byl pojmenován Ngwevu intloko, což v místním jazyce znamená šedá lebka.

Objevitel Paul Barret, který starodávné plazy studuje v britském Přírodovědném muzeu, popsal, že se podle nalezeného exempláře jednalo o všežravce, který od hlavy po špičku ocasu měřil necelé tři metry. Živil se hlavně rostlinnou stravou, ale pokud k tomu měl příležitost, nepohrdnul ani drobnými živočichy. Dosahoval hmotnosti okolo 300 kilogramů.

Podle Barreta byl dinosaurus celá léta všem na očích. “Exemplář byl ve sbírce v Johannesburgu po 30 let a vidělo ho mnoho vědců. Ale všichni si mysleli, že je to jen zvláštní druh massospondyla,” uvedl vědec. Massospondylus byl jedním z prvních druhů, které se na planetě objevily na začátku jury. Vědci teď kvůli nálezu chtějí podrobněji prozkoumat další exempláře pro případ, že se mezi nimi nachází další odlišné druhy.

Nově objevený plaz může vědcům pomoci lépe pochopit období masového vymírání, které nastalo na přelomu triasu a jury před 200 miliony lety. I přes zánik mnoha druhů nejnovější poznatky ukazují, že tehdejší ekosystémy mohly být mnohem bohatší, než se původně myslelo.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme