Vedoucí centra Aktip veřejně promluvila: Jsme průkopníky, hájí se

25. května 2018·Zprávy·Barbora Pisingerová

Doktorka Jarmila Klímová. Zdroj: Reprofoto Youtube / Alchymistické Litoměřice

Českou společnost v posledních dnech rozhýbal dokument České televize Obchod se zdravím, který mapuje kontroverzní praktiky poradenského centra Aktip. Vedoucí Aktipu Jarmila Klímová však s kritikou, která se na ni ze všech stran snesla, nesouhlasí. Dokument je zmanipulovaný, účelově sestříhaný a plný lží, brání se.

Dokument Infiltrace: Obchod se zdravím, který Česká televize odvysílala 21. května, je podle Klímové jen účelovou snůškou lží. Veřejně se k celé věci vyjádřila v rozhovoru pro server iRozhlas. “Jsme průkopníky,” říká v něm. Společnost podle ní na praktiky centra ještě není připravená.

V dokumentu například z úst jedné zaměstnankyně zazní mnohokrát citovaný výrok, že není potřeba podstupovat operaci a rakovinu lze vyléčit tím, že si žena najde milence. To je podle Klímové vytržené z kontextu a vystřižené tak, aby “celý proces vyzněl jako bohapusté šarlatánství”. Doplňuje, že se pracovnice jen snažila pacientce na příkladu říci, že změna sociálních vazeb může mít pozitivní vliv na průběh léčby.

Pozornost vzbudil také výrok o tom, že manžel jedné zaměstnankyně “vykadil” svou rakovinu do záchodu. Na dotazy, jestli je toto možné, Klímová odpovídá poněkud vyhýbavě, ale ve své podstatě s tím souhlasí. “Není potřeba to šířit, společnost na to ještě není připravená,” dodává ovšem.

“Já si myslím, že kdybychom veřejně říkali a dokumentovali všechny věci, o nichž víme, a hlásali je s daleko větší intenzitou do světa, podobné útoky by přišly daleko dříve. Ono úplně stačí to, co hlásám do světa já, v jakém kontextu vzdělávám lidi, což je pro některé zájmové skupiny velmi nekomfortní,” vyjádřila se v rozhovoru.

Klímová nevylučuje ani možnost, že vůči České televizi a tvůrcům dokumentu podnikne nějaké právní kroky. “Upřímně zvažujeme, že toto chování nenecháme bez odezvy,” říká Klímová, avšak dodává, že si zatím nepředstavuje nic konkrétního.

Zprávy - další články

Doporučujeme