Záchranáři se snažili zachránit poraněnou čápici. Ta boj o život prohrála

14. září 2021·Zprávy·Lenka Skrzeczkova

Čápice Kryštofa. (Foto: se souhlasem DESOP)

Velká tragédie se udála na Plzeňsku. Tamní čápice si zlomila nohu. Nejprve vše vypadalo nadějně, záchranáři jí nohu museli sice amputovat, ale nasadili jí protézu. Bohužel čápice boj o život vzdala a na následky zranění zemřela. Informovala o tom Záchranná stanice živočichů Plzeň na facebooku.

Většina čápů bílých se už vydala na cestu do zimoviště. Čapí samice Kryštofa, která letos v dubnu obsadila v Polžicích hnízdo na lampě veřejného osvětlení, bohužel do teplých krajin už nedoletí. V pátek 27. srpna nám na stanici zazvonil telefon a přišla nečekaná zpráva: jeden z čápů vracejících se na hnízdo má pravděpodobně zlomenou nohu,” uvedl Karel Makoň z plzeňské záchranné stanice DESOP, kde se snažili samičce zachránit život. Informaci přinesla Záchranná stanice živočichů Plzeň na facebooku.

Poraněná část nohy si žádala amputaci. Čápice nicméně vypadala, že je v dobré kondici. Byla šance, že dostane protézu a bude žít dál,” dodal záchranář. Bohužel nadějná záchranná akce má smutný konec. Kryštofě sice operativně nasadili protézu, následně ale odmítala přijímat jakoukoli potravu. “To samé se opakovalo i druhý den, ale to už protézu používala o trochu více… Nemohli jsme uvěřit, že by tak rychle vzdala boj o život,” popsal Makoň s tím, že ji v pondělí našli ve voliéře ležící bez známek života.

Později se z pitvy zjistilo, že za úmrtí amputace končetiny nemohla. Nohu měla poraněnou už delší dobu, k tomu se však někdy později přidala rozsáhla vnitřní zranění. Zřejmě je způsobil pád z výšky, náraz na překážku, možná střet s automobilem,” řekl. Co se opravdu stalo, se pravděpodobně už nikdy nedozvíme. I tento případ je dalším smutným důkazem toho, že soužití volně žijících zvířat v blizkosti lidí a lidských sídel nemusí být vždy výhodou,” doplnil záchranář.

Zprávy - další články

Doporučujeme