Žádné uzeniny, více zeleniny! Školní jídelny dostaly návod, jak zdravě vařit

20. ledna 2016·Zprávy·Luboš Procházka

Státní zdravotní ústav vypracoval návod, jak zdravě a pestře vařit pro školáky! Stojí v něm: Žádné uzeniny a vepřové jen čtyřikrát do měsíce.

Houskové knedlíky, vývar, vepřové maso, buchtičky se šodó a znovu vepřové maso, uzené a zase vývar. Podle výživových poradců se ve školních jídelnách příliš často opakují některé druhy pokrmů.

Školáci tak nemají šanci dostat se k pestré stravě, která je základem pro to, aby se vyhnuli nadváze. Ta momentálně trápí čím dál více z nich. V souvislosti s dětskou obezitou lékaři mluví dokonce o pandemii.

V ideálním jídelníčku pro školáky se podle Lidových novin objevuje hodně zeleniny. Polévku z ní by měly dostávat dvanáctkrát měsíčně z 20 stravovacích školních dnů, minimálně čtyřikrát pak tepelně upravenou v hlavních jídlech.

Po čem ale výživoví poradci zvlášť volají, je čerstvá zelenina – tu by měli žáci dostávat minimálně osmkrát během měsíce. Kuchaři by také měli více připravovat luštěniny.

Čtěte také: 

TIP FREKVENCE 1: Připravte dětem veselou snídani nebo svačinku!

TIP FREKVENCE 1: Zásady pro správnou snídani a svačinu do školy. Inspirujte se!

 

Zprávy - další články

Doporučujeme