Vyhledávání
Žádné uzeniny, více zeleniny! Školní jídelny dostaly návod, jak zdravě vařit
Státní zdravotní ústav vypracoval návod, jak zdravě a pestře vařit pro školáky! Stojí v něm: Žádné uzeniny a vepřové jen čtyřikrát do měsíce.
Houskové knedlíky, vývar, vepřové maso, buchtičky se šodó a znovu vepřové maso, uzené a zase vývar. Podle výživových poradců se ve školních jídelnách příliš často opakují některé druhy pokrmů.
Školáci tak nemají šanci dostat se k pestré stravě, která je základem pro to, aby se vyhnuli nadváze. Ta momentálně trápí čím dál více z nich. V souvislosti s dětskou obezitou lékaři mluví dokonce o pandemii.
V ideálním jídelníčku pro školáky se podle Lidových novin objevuje hodně zeleniny. Polévku z ní by měly dostávat dvanáctkrát měsíčně z 20 stravovacích školních dnů, minimálně čtyřikrát pak tepelně upravenou v hlavních jídlech.
Po čem ale výživoví poradci zvlášť volají, je čerstvá zelenina – tu by měli žáci dostávat minimálně osmkrát během měsíce. Kuchaři by také měli více připravovat luštěniny.