Zájem o solární panely v řadách veřejnosti výrazně vzrostl, řekl Pavel Hrzina

18. dubna 2022·Zprávy·Lenka Skrzeczkova·Romana Navarová

Pavel Hrzina. (Foto: Frekvence 1)

Ceny energií v Česku dále stoupají. Situaci může zhoršit i další vývoj sankcí a dění v souvislosti s událostmi na Ukrajině. Nejen lidé, kteří bydlí v rodinných domech, se tak začínají zajímat o možnosti instalace solárních panelů a tepelných čerpadel. Jak tedy ušetřit na energiích? V rozhovoru pro Frekvenci 1 to prozradil Pavel Hrzina, vedoucí pracovní skupiny pro malé zdroje a akumulace Solární asociace a odborný asistent z fakulty elektrotechniky ČVUT.

Hrzina se fotovoltaikou zabývá od roku 2010. Podle jeho slov, je letos o solární panely opravdu v řadách veřejnosti obrovský zájem. “Několikrát týdně zodpovídáme dotazy typu, jestli si mají fotovoltaiku pořídit, co mají dělat s elektřinou,” popisuje a dodává, že hledat univerzální radu je těžké. “Vždy je potřeba znát místní podmínky a vědět, co je v dané domácnosti největší žrout energie a na to se zaměřit.”

Možné alternativy při vytápění a ohřevu vody plynem

Podle Hrziny nevytvářejme paniku. Plyn by se v domácnostech zastavit neměl, je to až poslední možnost. “První na to dopadne průmysl, ale na druhou stranu bude zdražovat. Je potřeba se připravit na odchod,” říká. Ten je možný na nějaké palivo, ale to by pro nás znamenalo opět zhoršení emisí. Druhým řešením jsou tepelná čerpadla. “Ta potřebují k fungování elektrickou energii a v tom, bych taky nebyl úplně optimistický z hlediska toho, že i elektrika nebude levná. Je potřeba čerpadlo nasazovat s velkou rozvahou a zaměřit se na to, že nejdříve snížíme spotřebu v domácnosti.”

Dříve se u fotovoltaiky říkalo, že návratnost je i deset, patnáct let. S rostoucími cenami energií, se ale sníží. “Běžný systém na rodinný dům se instaloval v roce 2002 na naši elektrofakultu v Dejvicích a tehdy to stálo dva miliony. Dnes to bude okolo sto tisíc,” uvedl Hrzina. Navýšení je dané zájmem. “Ale není to nic velkého, byť teď očekáváme další zdražení, a to v důsledku toho, že zdraží materiál,” dodal. Přesto jsou čekací listiny plné na několik měsíců. Také dodal, že fotovoltaika není ideální na vytápění domu.

Mnoho lidí, když chce ušetřit, tak například vytahuje ze zásuvky televizi. Podle odborníka, pokud nemáte zrovna doma starou plazmu s dvoumetrovou uhlopříčkou, tak spotřeby ve stand by jsou nízké. “Bude to třeba jen stokoruna ročně a teď je otázka, zda jste ochotni kvůli tomu věčně vstávat z křesla a zapínat televizi nebo ne,” řekl.

Zprávy - další články

Doporučujeme