Petr Fiala: Pokud něco neuděláme, bude podle ekonomů schodek důchodového rozpočtu v roce 2050 až 350 miliard korun

6. května 2024·Zprávy·Matěj Kašpar·Romana Navarová

Petr Fiala (Zdroj: Frekvence 1)

Hostem Press klubu byl premiér Petr Fiala, kterého moderátorka Romana Navarová opravdu nešetřila. Společně probrali mnoho témat. Řítí se důchodový systém špatným směrem? Jak zamezit černým scénářům? Premiér se také vyjádřil k volebním prognózám a kampani proti hnutí ANO.

Než se vrátil premiér Petr Fiala do Poslanecké sněmovny, odskočil si na Frekvenci 1 na rozhovor s Romanou Navarovou. V úvodu Press klubu se moderátorka zeptala na aktuální úrokovou sazbu České národní banky, která snížila základní úrokovou sazbu na 5,25 %. Ta je nyní na nejnižší úrovni od počátku května roku 2022. „Pro občany je to dobrá zpráva, protože snížení úrokových sazeb je považováno všemi ekonomy za prorůstový faktor. Posiluje to investiční činnost, zlepšuje dostupnost hypoték a také to znamená, že boj s inflací je úspěšný. Česká národní banka se tak těmito sazbami blíží úrokovým sazbám Evropské centrální banky,“ vyjádřil se k tématu Petr Fiala.

Volby do Poslanecké sněmovny

Průzkumy prozradily, že volby do Sněmovny by v březnu vyhrálo hnutí ANO s 32 procenty hlasů. Druhé místo obsadila ODS se 14 procenty a třetí Piráti, které by volilo 10,5 procenta lidí. „Znamená to, že Češi by neposlali do sněmovny ani jednoho z vašich koaličních partnerů, čím to podle vás je?“ zeptala se Navarová. „Na takové otázky budu odpovídat, až je potvrdí volby. To je jediný průzkum, který mě opravdu zajímá,“ odpověděl sebevědomě Fiala.

Důchodová reforma

Aktuálním tématem v České republice je bezesporu důchodová reforma a systém kolem ní. Moderátorka chtěla vědět, co to vlastně znamená pro lidi do padesáti let a samozřejmě jaké následky to bude mít pro občany nad padesát let. „Momentálně si nikdo nedokáže vypočítat důchod, ale jsou na to mechanismy na internetových stránkách, kde se důchod nějakým způsobem přibližně vypočítat dá,“ začal vysvětlovat Fiala. „Všichni musíme mít na paměti, že důchodový systém se řítí do špatných konců. Roste dluh, a když bychom nic neudělali, podle ekonomů bude schodek důchodového rozpočtu v roce 2050 až 350 miliard korun,“ zvážněl premiér s tím, že změna je zkrátka nutností, kterou minulá vláda nevykonala.

Cesta do USA

V Press klubu se dostalo i na téma nedávné návštěvy Petra Fialy v Bílém domě, kde jednal s americkým prezidentem Bidenem. „Ta cesta byla jednoznačně úspěšná a vedla k výraznému posílení vztahu mezi Spojenými státy a Českou republikou. Američané si více uvědomují, že Česko je úspěšná ekonomika, že naše firmy působí na americkém trhu, zaměstnávají Američany, to všechno tam hrálo roli,“ rozpovídal se Fiala o cestě do USA.

Celý rozhovor najdete zde.

Zprávy - další články

Doporučujeme