Zeman jmenuje vládu s podporou KSČM v den, kdy si země připomíná oběti komunismu

27. června 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Česko si dnes připomene političku Miladu Horákovou, kterou komunistický režim popravil před 68 lety při politických procesech, a další oběti komunismu. K výročí smrti Horákové se uskuteční pietní akt v pankrácké věznici a vzpomínková akce u pomníku v parčíku na konci Sněmovní ulice, večer mohou přijít lidé na pražskou Kampu zapálit svíčky. V úterý si zástupci politických vězňů i státu připomněli oběti komunismu na hřbitově v Ďáblicích, statečnost Horákové se připomínala u jejího symbolického hrobu na vyšehradském hřbitově. Prezident Miloš Zeman v tento den také jmenuje vládu Andreje Babiše, která se bude opírat o podporu komunistů. Opoziční politici STAN, KDU-ČSL, ODS a Pirátů však považují jmenování první polistopadové vlády s podporou komunistů v Den památky obětí komunistického režimu za výsměch pronásledovaným, vězněným a zabitým.

V Den památky obětí komunistického režimu jmenuje prezident Miloš Zeman druhou vládu Andreje Babiše, v níž zasednou jeho ministři hnutí za ANO a sociální demokraté, která se bude opírat o podporu KSČM. “Jmenování první vlády, která je přímo podporována komunisty, v den obětí komunismu je symbolické. Považujeme to za výsměch obětem komunistického režimu,” řekl novinářům šéf STAN Petr Gazdík.

Podle předsedy sociální demokracie Jana Hamáčka šlo o termín, kdy měli v kalendáři volno jak prezident Zeman, tak premiér Babiš. “Samozřejmě pokud tam někdo bude chtít tu symboliku hledat, tak ji tam najde,” uvedl Hamáček.

Trošku jsme doufali, že se aktéři chytnou za nos. Aby byla polokomunistická vláda, která se bude poprvé (po listopadu 1989) opírat o komunisty, jmenována v den popravy Milady Horákové, je něco symbolicky mimořádně špatného a politicky nevkusného. Nevím, kam tak spěchají (prezident a premiér) a proč nemohli termín odložit. Možná jim symbolika vyhovuje,” nešetřil kritikou i předseda ODS Petr Fiala.

Horáková byla jediná žena, kterou komunisté popravili pro její názory při politických procesech v 50. letech. Právničku a národněsocialistickou poslankyni oběsili za špionáž a velezradu na základě rozsudku ve vykonstruovaném procesu. Společně s dalšími 12 souzenými údajně tvořili špionské centrum. Horáková se kvůli své neústupnosti během soudního jednání stala symbolem odporu proti totalitě vládnoucí komunistické strany. Výročí její popravy se od roku 2004 připomíná jako Den památky obětí komunistického režimu.

Pietní akt k uctění památky Milady Horákové začne ve Vazební věznici Praha-Pankrác ve 13:00. Ve stejnou dobu odstartuje vzpomínková akce u Pomníku Milady Horákové v parčíku na konci Sněmovní ulice. Zúčastní se jí předseda Nadačního fondu Stránský Martin Jan Stránský, bývalá první dáma Dagmar Havlová či starosta první městské části Oldřich Lomecký. Den vyvrcholí happeningem “Světla pro památku Milady Horákové a všech obětí komunismu”. Svíčky vzplanou po 20:00 na ostrově Kampa a při břehu Vltavy v rámci facebookové události, k akci se připojí lidé na mnoha dalších místech v Česku, ale také třeba ve Washingtonu.

Zhruba týden se také v ulicích Prahy rozdávají stužky s trikolorou a kouskem provázku jako symbol připomínky Milady Horákové.

Zdroj: ČTK

Zprávy - další články

Doporučujeme