Žijeme v době digitální úzkosti! Lidé nedokáží na chvíli vypnout

20. května 2018·Zprávy·Lukáš Vaněk

Závislost lidí na technologiích je v dnešní době přímo enormní. Smartphone vlastní snad už i všechny děti, které si život bez něj dokáží představit mnohem více než starší generace. Jak by lidé reagovali, kdyby museli někde strávit dobu například bez mobilního telefonu? Žilo by se jim lépe?

Podle nejnovějších údajů používá facebook zhruba 1,86 miliardy lidí, což je vzhledem ke skutečnosti, že na Zemi je sedm miliard lidí, enormní číslo. Dle dat facebooku navíc vyplývá, že na této sociální síti tráví lidé v průměru 50 minut denně. Průzkum Pew Researh uvádí, že 24 procent uživatelů internetu používá twitter a téměř 30 procent využívá pracovní sociální síť LinkedIn.

Profesor psychologie na Bostonské univerzitě a odborník na výzkum emocí Stefan Hoffman tvrdí, že ačkoli si člověk stanoví vznešený cíl typu nezapojení se do diskuze na facebooku nebo že se nenechají rozptýlit během večeře mobilním telefonem, pak lidé stejně propadnou úzkosti.

Dle Hoffmanových slov se tomu říká digitální úzkost. Kvůli dlouhodobému užívání sociálních sítí a neúspěchu při snaze omezit tento čas mohou lidé trpět i depresemi. Někteří lidé jsou nervózní, že nemají připojení a nemohou si kvůli tomu přečíst případné hrozby nebo politické zprávy. “Toto je doba úzkosti,” uvedl Hoffman pro BBC News.

Ačkoli by mnoho lidí chtělo strávit nějaký čas offline, pak se při jejich pokusu objeví příznaky úzkosti. Podle vědců z Maďarské akademie věd a univerzity Eotvos Lorand v Budapešti se přibližně u 75 procent mladých jedinců, kteří se svého smartphonu na krátkou chvíli vzdali, začalo projevovat nutkání se poškrábat nebo mít za každou cenu něco v rukou.

Pokud se chce člověk na nějaký čas odpojit a být mimo dění, měl by si připomenout, že alespoň bude mít čas na to, aby mohl být se svou rodinou. Podle vědců se tím dá mozek přesvědčit, že na nějaký čas opravdu není nutné být online. Jestliže však člověk nemá rozumný důvod, nic jej neudrží, aby svůj smartphone zkontroloval.

 

Zprávy - další články

Doporučujeme